Miei mici si scumpi la piata

4Comentarii
Miei mici si scumpi la piata
Drumurile amatorilor de carne de miel se îndreaptă în aceste zile spre Piaţa Ioşia, singurul loc din Oradea autorizat pentru sacrificarea mieilor. Kilogramul de carne de miel se vinde cu 8 – 9 RON la Piaţa Ioşia Nord.

Joi au fost aduşi la vânzare circa 200 de miei, dar nici un sfert dintre aceştia nu au fost tăiaţi. Timpul urât şi-a adus şi el o contribuţie destul de mare. Vineri, numărul mieilor aduşi la piaţă a fost mai mare, la fel şi numărul cumpărătorilor. Spre bucuria măcelarilor care aşteptau să facă un ban.

Preţuri

În prima zi, pentru un kilogram de miel se cerea 11 RON dar primul miel s-a vândut cu 8,4 RON. Vineri, deşi ciobanii cereau dimineaţa 10 RON/kilogram, la o negociere se ajungea la 8 RON/kilogram şi chiar la mai puţin. Mieii şi iezii de anul acesta sunt mai mici decât anul trecut. „Timpul a fost destul de prost, iar Paştele cade mai devreme ca anul trecut”, spune Mihai Botoş, un cioban ce avea miei de vânzare.

Mulţi orădeni erau dezorientaţi. Nu ştiau dacă să cumpere miel sau să aleagă alt fel de carnel, preţul părându-li-se destul de pipărat. „La noi nu prea este obiceiul să se consume miel de Paşte. Preferăm şuncă afumată şi fiartă. Am tăiat mielul de pe listă. Mi se pare prea scump. Dacă mă gândesc că trebuie să mai dau încă 200.000 de lei pentru sacrificare, mai bine renuţ”, zice Torok Ildiko.

„Este bine ca omul să cumpere un miel mai mare, chiar jumătate cu cineva. Atunci iese în câştig. Se pierde mai puţin cu blana şi masa intestinală”, este de părere Traian Luncan, un măcelar cu experienţă. Astfel, dintr-un miel de 20 kg, după sacrificare, rămân 13 – 14 kg de carne. Dintr-unul de 12 kg mai rămân cel mult 7 kg. La preparare, mielul mai mic pierde de asemenea mai mult, sunt de părere „doctorii” în domeniu din Piaţa Ioşia.

Ciobanii îşi pun mai mari speranţe că vor vinde mai bine săptămâna viitoare, înainte de Paştele Ortodox. „Tradiţia sacrificării mieilor este la ortodicşi. Până atunci vor mai creşte şi miei”, spune un cioban.

Dan Birta4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor