Mieii româneşti pleacă la export

De Dan Birta
Reactualizat la:
Măcelarii au avut mult de lucru
Măcelarii au avut mult de lucru
De Paştele Catolic au fost sacrificaţi în Piaţa Ioşia Nord 105 miei şi doi iezi.


Mieii sacrificaţi în Piaţa Ioşia Nord din Oradea cu ocazia Paştelui Catolic de abia dacă au depăşit cifra de 100. Vineri, 25 martie, au fost tăiati 65 de miei şi doi iezi, iar sâmbătă, 26 martie, 40 de miei. Joi, 24 martie, nu a fost sacrificat nici un miel. Deşi ciobanii au adus miei la piaţă, nu a fost cine să-i prelucreze. Măcelarii au lipsit cu desăvârşire în această zi. Probabil, li s-a părut prea mare tariful de 63 de lei/zi, perceput de Administraţia Domeniului Public SA Oradea şi le-a fost frică să nu fie amatori de carne de miel.

Joi însă, s-a schimbat situaţia. De dimineaţă au fost doi măcelari care cu greu făceau faţă solicitărilor, lumea trebuind să aştepte la rând minute bune pentru sacrificarea mieilor. Ulterior a mai venit un măcelar. În aceste condiţii şi tariful pentru jupuire a crescut de la 25 de lei la 30 de lei. Preţul cerut de ciobani pentru mielul viu era de 14 – 15 lei/kilogram. Deşi la catolici obiceiul cărnii de miel nu este aşa de pronunţat ca la ortodocşi, au fost familii care spun că cumpără carne de miel la fiecare Paşte. „La noi în familie se consumă carne de miel, dar nu prea găsim decât la Paşte. Facem şi friptură de miel, şi drob şi ciorbă. Suntem familie mixtă şi sărbătorim şi Paştele Ortodox şi cel Catolic”, ne-a declarat o orădeancă.

Mieii s-au vândut în Piaţa Ioşia cu 14 – 15 lei/kilogram

Dar majoritatea celor care consumă carne de miel au ales să se aprovizioneze din supermarketuri, de unde puteau să achiziţioneze câte kilograme de carne doreau. În marile magazine carnea de miel se vindea în preajma Paştelui Catolic cu 25 – 28 de lei/kilogram.

Miei la export

Ciobanilor nu li se părea preţul mieilor prea mare, dimpotrivă. „Preţul este la fel ca în ultimii ani, ba chiar mai mic. Cheltuielile sunt, însă, tot mai mari de la an la an. Taxele, la fel. Dacă am sta la mâna românilor, ar fi vai de noi. Aşa mai avem noroc cu arabii, care vin direct acasă după ei şi-i trimit la export. Şi anul acesta am vândut câteva sute cu 12 lei/kilogram. Aşa am scăpat de cheltuielile şi drumurile pe la piaţă”, spune un cioban bihorean.

Pe de altă parte, crescătorii de oi îi asigură pe orădeni că vor fi miei destui şi de Paştele Ortodox, care pică în acest an pe data de 1 mai. „Mai avem câteva sute de miei de abia fătaţi care vor fi numai buni de sacrificat de Paştele Ortodox”, ne-a asigurat o ciobăniţă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !