Migranţii, ajutaţi să se integreze în România

De Dan Birta
Reactualizat la:
14Comentarii
Migranţii, ajutaţi să se integreze în România
© Ghada Hamada şi Adriana Mocanu se consideră ardelence
Cu ajutorul unui proiect, migranţii vor fi ajutaţi să se integreze mai uşor în Regiunea de Vest a României.

Străinii din ţările care nu fac parte din Uniunea Europeană şi care stau legal în România vor fi ajutaţi să se integreze mai uşor în Regiunea de Vest a României. Acest lucru se datorează proiectului „Servicii de integrare pentru beneficiarii unei forme de protecţie şi pentru străinii cu şedere legală în România, în Regiunea de Vest”. Proiectul este implementat de AIDRom – Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România, în parteneriat cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie – Biroul din România şi Asociaţia Filantropia Oradea, proiect finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare.

Participanţi din trei judeţe la conferinţă Participanţi din trei judeţe la conferinţă ©

La sediul Asociației Filantropia Oradea a fost organizată ieri conferința regională de diseminare a rezultatelor obținute în primele şase luni de implementare a proiectului. Au participat reprezentanţi ai diverselor instituţii din judeţele amintite. În cadrul conferinţei a fost organizat, pe parcursul a două zile, 10 şi 11 noiembrie, cursul de formare în domeniul migraţiei.

Scop

Prin acest proiect se urmăreşte creşterea nivelului de integrare socială a persoanelor cu o formă de protecţie şi a resortisanţilor ţărilor terţe din Regiunea 5, prin dezvoltarea şi susţinerea unor programe de integrare individualizate, precum şi accesul acestora la servicii sociale complexe. De asemenea, prin proiect se încearcă dezvoltarea şi consolidarea reţelelor de suport locale interinstituţionale pentru facilitarea integrării persoanelor cu o formă de protecţie şi a resortisanţilor ţărilor terţe, în judeţele Bihor, Arad, Timiş, Caraş Severin, Hunedoara şi Mehedinţi.

„Grupul-ţintă al proiectului de integrare este reprezentat de resortisanţii ţărilor terţe cu drept de şedere pe teritoriul României (posesori ai unui permis de şedere), precum şi de beneficiarii unei forme de protecţie internaţională (refugiat), care necesită sprijin în vederea acomodării şi integrării pe teritoriul României”, a precizat Adriana Popa, manager local la Centrul Regional de Integrare Oradea – Asociația Filantropia Oradea. Prin proiect se furnizează cetățenilor străini: servicii de informare, consiliere, asistență, cursuri de limba română, activități de acomodare culturală, oportunități de voluntariat.

Migranţi fericiţi

Cu câţiva dintre beneficiarii proiectului am stat de vorbă în cadrul evenimentului. Ghada Hamada vine din Egipt. Este de 16 ani în România şi se consideră ardeleancă. „Proiectul este foarte important pentru străini. Mie mi-a fost foarte greu când am venit în România. Acum sunt voluntar şi vreau să-i ajut şi pe alţi străini care vin în România. În primul rând, nu au informaţii. Noi le oferim informaţiile necesare”, ne-a spus ardeleanca din Egipt.

Din Orhei, Basarabia, vine Adriana Mocanu. Este studentă la Relaţii Internaţionale. De asemenea, este voluntar în cadrul Centrului Regional de Integrare Oradea. Îi place să-i ajute pe străini. „Prin intermediul acestui proiect, străinii primesc foarte multe informaţii şi consiliere, informaţii care nu au de unde să le obţină din altă parte”, a subliniat basarabeanca. Indianul Ravi Jogadia este în România de 11 ani și reprezintă Centrul din Arad. „Ne-a fost greu când am venit aici. Totuși, în orașele mari, am avut avantaj deoarece mulți cetățeni sunt vorbitori de limba engleză. Acesta este unul din motivele pentru care m-am implicat în acest proiect, pentru ai ajuta pe imigranți să vorbească limba română”, ne-a povestit Ravi Jogadia.

Ravi Jogadia este în România de 11 ani Ravi Jogadia este în România de 11 ani ©

„Cei mai mulți dintre cetățenii străini care au contactat până acum centrul provin din țări precum China, Republica Moldova, Georgia, Nigeria și Statele Unite, însă până în prezent, cele mai vulnerabile cazuri care au ajuns la noi provin din Siria”, a declarat Adriana Popa.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor