Mii de mesaje de solidaritate pentru Cosmin Milos. Cazul sau ajunge la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii

De Simona Popovici Donici
Reactualizat la:
Cazul lui Cosmin Milos ajunge la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii
Cazul lui Cosmin Milos ajunge la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii
Discriminarea pe motiv de dizabilitate la care a fost supus Cosmin Miloş, tânărul căruia nu i s-a permis accesul la ştrandul ZHH din Timişoara, stârneşte valuri uriaşe. Nu în bazinul fostului Termal, ci mai ales în medii ale societăţii civile şi pe reţelele de socializare, printre cei care au aflat de acest caz citind articolul publicat de www.tion.ro. Tânărul umilit de refuzul angajatelor ştrandului a primit, în ultimele 20 de ore, mii de mesaje de solidaritate şi de încurajare. Cazul va ajunge în atenţia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării în România. Numeroşi timişoreni declară că nu vor mai trece pragul acelui loc de agrement niciodată.

Aproape 400 dintre cititori au ales să preia, pe conturile lor de facebook, articolul publicat ieri, 9 august 2012, pe www.tion.ro. Mii de utilizatori, nu doar din România, ci şi din SUA, Germania, Israel, Suedia, au reacţionat cu mesaje de susţinere a lui Cosmin şi de indignare faţă de atitudinea discriminatorie a angajatelor ştrandului ZHH.

Printre cei care s-au solidarizat cu timişoreanul căruia nu i s-a permis intrarea în ştrand pe motiv că angajatele “nu se riscă” cu persoanele cu dizabilităţi se află şi comunitatea virtuală “Spuneti NU discriminării”, creată pe facebook ca reacţie la un alt celebru caz de similar petrecut în Timişoara în 2011, al tinerei în cărucior cu rotile care nu a putut intra la Clubul Heaven.

“Din păcate, se întâmplă faze de-astea peste tot în România…mentalitate şi civilizaţie = 0 ! E greu să te lupţi cu prostia omenească şi cu nesimţirea… când credeţi că se va ajunge în Romania la nivelul:”pot să trec liniştită pe stradă sau să merg la film, sau la club, sau la piscină, într-un scaun cu rotile, fără să se holbeze lumea şi fara bariere de orice fel”?! Nicaieri în străinătate nu am păţit chestii de-astea, decât aici la noi”, scrie Raluca Creţu.

“În România discriminarea persoanelor cu handicap este la ordinea zilei, totul porneşte de la educaţia pe care o primesc românii de la vârste fragede! Eu am parapareză spastică şi când părinţii mei au vrut să mă înscrie la şcoala directorul de atunci a spus că nu accepta copii ca mine în ŞCOALA LUI!”, relatează Georgiana Pantea. “Nişte nesimţiţi cei de la intrare la termal. Au ăia de la intrare nişte impresii, zici că îs cu trei facultăţi peste tine”, răbufneşte Sofineti Lorand.

“Bravo Cosmin, mă bucur că nu ai renunţat, nimeni nu are voie să te împiedice în viaţa asta de la nimic, niciodată, toţi avem aceleaşi drepturi….mă bucur că le-ai demonstrat asta !!!”, îi transmite Ana Pamela Beuca lui Cosmin Miloş. Acestea sunt doar câteva dintre miile de mesaje postate în mai puţin de 20 de ore pe acest subiect, sute de timişoreni declarând că vor “boicota” Ştrandul ZHH. Grupul de autotreprezentare Ceva de Spus, din care face parte şi Cosmin Miloş, a decis să supună acest caz atenţiei Consiliului Naţional de Combaterea Discriminării din România. Singurii care nu au avut nicio reacţie, nici măcar o vagă tentativă de a-şi explica atitudinea sau de a-şi cere scuze, sunt chiar angajatele Ştrandului ZHH.

Ceva de Spus despre Cosmin Miloş

“În momentul în care Cosmin s-a îmbolnăvit grav de inimă, doctorii i-au avertizat părinţii să se pregătească de ce este mai rău. Acum Cosmin a absolvit Universitatea de Vest din Timişoara”. Aşa începe povestea vieţii lui Cosmin Miloş, dezvăluită de pe site-ul grupului Ceva de Spus.

Cosmin a avut 3 ani când tratamentul administrat în România pentru suflul sistolic a fost inadecvat şi a fost transportat de urgenţă cu avionul la Viena unde a suferit o operaţie pe cord deschis. Atunci, medicul specialist i-a dat 25% şanse de supravieţuire şi cu riscul de a nu mai putea merge niciodată.

Dar Cosmin a întrecut toate aşteptările. Şi-a revenit după 8 luni de comă. Deşi pentru următorii 3 ani a trebuit să folosească un scaun rulant, la vârsta de 6 ani a învăţat să meargă din nou uimind lumea medicală. În pofida dizabilităţii de a controla un nivel al motricităţii, Cosmin a reuşit să facă aproape orice şi-a propus. Inclusiv 8 ani de înot.

Tânărul de 23 de ani a demonstrat că este capabil de lucruri şi mai mari absolvind studiile de asistenţă socială la Universitatea de Vest din Timişoara.

Pregătind lucrarea de licenţă cu tema comunicării non-verbale, Cosmin a declarat că doreşte să lucreze cu persoane cu dizabilităţi pentru a-i ajuta să-şi atingă potenţialul maxim:

”Persoanele cu dizabilităţi se confruntă cu provocări în fiecare zi, începând cu faptul că nu pot intra în clădiri publice din cauza inaccesibilităţii fizice până la faptul că informaţiile de interes public sunt greu de înţeles pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Dar sunt lucruri pe care le putem schimba. De exemplu să montăm rampe sau lifturi pentru persoanele în scaun rulant, iar în cazul informaţiilor de interes public ele se pot traduce şi în limbaj uşor de înţeles”, ne-a oferit unele soluţii Cosmin.

În timpul său liber, Cosmin Miloş mixează muzică sub numele DJ Junior şi este fan Eminem.

Citeste si: Unui tanar cu dizabilitati i s-a interzis accesul intr-un strand din Timisoara0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !