Miliarde date în orb, la Cadea

11Comentarii
Miliarde date în orb, la Cadea
ORADEA – Guvernul a alocat toamna trecută circa 22 miliarde de lei vechi pentru reabilitarea Centrului de Integrare prin Terapie Ocupaţională de la Cadea. În ciuda unor lucrări de mare amploare, până la finalul acestei luni lucrările vor fi finalizate.

Până aici, nimic senzaţional. Dar tot acum a ieşit la iveală faptul că moştenitorii fostului proprietar, contele maghiar Pongracz Jeno, şi-au depus cererea de retrocedare a castelului de la Cadea, în care funcţionează Centrul. Problema e că deşi aceştia au depus în 2001 actele la Primăria Săcueni, până acum nimeni nu a zis nimic. Mai mult decât atât, s-au făcut investiţii de zeci de miliarde.

Şefa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Koncsek Zita, recunoaşte că a aflat despre posibila retrocedare, în cadrul unor discuţii private. Însă tot ea spune că nu a fost înştiinţată oficial despre acest fapt. În ciuda iminentei retrocedări, directoarea Koncsek nu dramatizează, spunând că în castel au fost investite doar 3 miliarde, din totalul celor 22, iar cinci ani copiii nu vor putea fi mutaţi de acolo.

„Marea majoritate a banilor au fost folosiţi pentru renovarea celorlalte imobile din cadrul Centrului. Sunt în total 7-8 imobile”, spune Koncsek, care acceptă însă că situaţia imobilelor de la Cadea e încă încurcată.

Prefectul Ilie Bolojan s-a arătat deranjat de ce se întâmplă. Bolojan a recunoscut că a făcut lobby pentru ca Agenţia Naţională pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) să direcţioneze fonduri spre Cadea. „Nu era însă de datoria mea să ştiu care e situaţia juridică a acelor imobile.

Să fie clar, eu nu am cerut bani de la Guvern pentru ca ei să fie investiţi într-o clădire ce urmează să fie retrocedată! Eu nu bănuiesc pe nimeni, dar e imoral, e incorect să bagi bani publici în clădiri care sunt pe punctul să fie retrocedate”, a atras atenţia Bolojan.

Confuzie instituţională

În privinţa situaţiei juridice a clădirilor, instituţiile chestionate de către Jurnal bihorean nu au fost în stare să dea un răspuns unitar, situaţie de-a dreptul halucinantă! Prefectura spune că e a Consiliului Judeţean: „În mod normal, dacă imobilele ar fi fost ale Consiliului Local, atunci fondurile ar fi venit de la ANPH direct către Consiliul Local Săcueni, şi nu prin Consiliul Judeţean.

Deci, eu spun că 90% imobilele sunt ale Consiliului Judeţean”, s-a exprimat subprefectul Traian Abrudan, cel care răspunde de retrocedări în cadrul Prefecturii. Purtătorul de cuvânt al PGASPC, Ciprian Novac, susţine că imobilele ţin de CL Săcueni, CJ neapucând să le treacă în administrare proprie. Colac peste pupăză, primarul de Săcueni, Gyurcsik Zoltan, ne bagă total în ceaţă:

„Nu ţine de noi! Nu ţine nici de Consiliul Judeţean! E a Statului!”, spune Gyurcik, care ţine apoi să sublinieze că încă nu a luat nici o decizie în privinţa retrocedării. „Cererea e la mine, am trimis-o şi la Prefectură. Nu are treabă Consiliul Judeţean. Eu sunt preşedintele comisiei locale pentru retrocedări şi vom hotărî dacă dăm înapoi sau nu”, ne-a spus primarul, care nu a dorit să dea mai multe detalii, motivând că este la o petrecere privată.

Kiss, depăşit?!

Cel mai depăşit de subiect părea ieri preşedintele Consiliului Judeţean, Kiss Alexandru: „Habar n-am avut de Cadea! L-am întrebat şi pe prefect, l-am întrebat şi pe domnul Seremi, că el este atotştiutor, dar nici el nu a putut să-mi spună care este treaba. Pot să spun doar că eu nu consider normal să investim miliarde pe care să le dăm apoi la un străin!”.

Preşedintele CJ a mai precizat însă că „la Cadea nu sunt banii CJ, ci banii Guvernului” şi a întrebat apoi de ce este acuzat că ar fi fost de acord cu renovarea, ştiind în acelaşi timp de posibilitatea renovării: „Nu văd de ce i-am da noi mai multă importanţă lui Pongracz decât Consiliului Judeţean? De ce credeţi că am da noi la Pongracz?”

Calin Corpas11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor