Miliarde pentru un tratament

ORADEA – Peste 687 de milioane de lei vechi. La atât se ridică valoarea celui mai scump tratament decontat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bihor în luna februarie. De acest tratament a beneficiat un asigurat ce suferă de boala Gaucher, care pe cât este de rar întâlnită, pe atât e de scumpă.

„Boala Gaucher este o boală transmisă genetic. Datorită genelor moştenite, organismul nu poate produce o enzimă numită glucocerebrozidaza care are rolul de a scinda  substanţa glucocerebrozid din organism. Neexistând această enzimă, substanţa se adună. Din această cauză ficatul şi splina cresc foarte mult în volum, iar acumulările substanţei la nivelul osului produc distrugerea acestuia ajungându-se la fracturi patologice”, susţine dr. Ciprian Brisc, şeful secţiei de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Oradea.

„Există trei feluri de boală. Prima formă este fără afectare neurologică, iar celălalte două cu afectare neurologică. În Bihor avem două paciente care prezintă prima formă, ele aflându-se în tratament. Una prin program naţional, susţinut de CAS şi cealaltă prin programul ECAP (European Cerezyme Acces Program)”, adaugă dr. Brisc.

 Tratare

Viaţa bolnavilor este dependentă de această enzimă.Tratarea cu această enzimă se face cu ajutorul medicamentului Cerezyme. „Se administrează în funcţie de greutatea corpului, concentraţia fiind de 60 miligrame de substanţă per kilogram. Pacienta care este tratată prin CAS e mai slăbuţă, astfel de două ori pe lună, la un interval de două săptămâni, i se administrează câte 2.600 de unităţi o dată, adică 5.200 de unităţi pe lună.

Cealaltă, prin programul european, are nevoie de 8.000 de unităţi pe lună”, conchide dr. Brisc. În România există 40 de bolnavi diagnosticaţi cu o astfel de boală, din care doar 18 pacienţi beneficiază de tratament, a cărui valoare medie este de 780 de milioane de lei vechi.

 Hepatita pe locul II

Pe locul secund pe lista CAS Bihor cu bolile cele mai scumpe se află hepatita virală cronică, valoarea medie a unui tratament per asigurat ridicându-se la peste 41 de milioane de lei. „Potrivit ultimului tratat de gastroenterologie gradul de infectare cu virusul C este de 4,9% şi cu virusul B de 6%. Aceste valori au rezultat în urma analizelor efectuate la persoanele care au dorit să doneze sânge.

Raportând acest valori la cel mult 500.000 de locuitori cât are Bihorul, deoarece mulţi bihoreni sunt plecaţi în alte ţări, reiese că avem 25.000 de bihoreni cu virus de tip C şi 30.000 cu virus hepatic B. Din aceştia doar 71 beneficiază de tratament prin CAS”, susţine dr. Brisc.

Următoarele pe listă se află bolile oncologice, 168 de bolnavi de cancer beneficiind de tratament prin CAS, valoarea acestuia ridicându-se în medie la 7,6 milioane de lei vechi pe lună. Urmează apoi bolile psihice, cu 2,4 milioane de milioane/tratament, de acesta beneficiind 1.188 de asiguraţi şi apoi poliatrita reumatoidă, 416 bolnavi beneficiind de un tratament a cărui valoare medie este de 2,3 milioane de lei per asigurat.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase