Milioane cheltuite pe lumina de Primaria Oradea

Reactualizat la:
Abia anul trecut s-a luminat ieşirea spre Deva
Abia anul trecut s-a luminat ieşirea spre Deva
Anul acesta, Primăria ar investi 2,8 milioane de euro pentru extinderea reţelei de iluminat public.

În ultimii zece ani, investiţiile în iluminatul public din Oradea au cam lipsit. Primăria are acum de recuperat. Orădenii încep să simtă şi efectele benefice ale parteneriatului dintre municipalitatea orădeană şi firma Luxten. În 2001, Primăria îi concesionase firmei bucureştene serviciul de iluminat public, pe o perioadă de douăzeci de ani. Deşi înţelegerea prevedea investiţii în extinderea şi modernizarea reţelei, Luxten nu şi-a respectat angajamentele. Între 2004 şi 2010, investiţiile în extinderea reţelei de iluminat public au lipsit. În 2010, s-a semnat un act adiţional la contract, menit să oblige Luxten la noi lucrări.

Acum, Primăria anunţă noi investiţii în iluminatul public. Pe lângă lumina ambientală de pe malul Crişului, sunt anunţate patru viitoare zone unde se va extinde reţeaua. Este inclusă şi o zonă industrială, în condiţiile în care sunt şi acum destule zone rezidenţiale în Oradea lăsate în beznă peste noapte. Aceasta chiar dacă recent municipalitatea a montat noi corpuri de iluminat public între blocuri, în mai multe locuri din oraş. „În toamna anului trecut s-au montat stâlpi şi corpuri de iluminat public, dar azi o treime din ele nu mai funcţionează”, ne-a relatat un orădean ce locuieşte pe strada Şelimbărului. Sunt nemulţumiri privind lumina şi pe strada Carpaţi. „Parcarea din spatele blocului e complet neluminată, aşa că noaptea hoţii ar putea «lucra» nestingheriţi la maşinile oamenilor”, ni s-a plâns o cititoare.

Municipalitatea orădeană anunţă noi investiţii în sistemul de iluminat public, pentru anul electoral 2012. Suntem anunţaţi că va fi iluminat ambiental digul de apărare al Crişului Repede între Podul Decebal şi Podul Ferdinand, din Piaţa Unirii. Acolo, anul trecut Administraţia Bazinală Ape Crişuri a realizat o lucrare ce a inclus amenajarea unei promenade, din cauza căreia au trebuit sacrificaţi mai mulţi copaci. Primăria Oradea a mai dispus asemenea iluminări de tip ambiental pe malul Crişului şi în zona Colegiului Naţional Emanul Gojdu, între Podul Intelectualilor şi Podul Dacia.

Primăria anunţă alte patru investiţii în infrastructura de reţele electrice în alte patru zone. E vorba despre zona industrială cuprinsă între Matei Corvin şi Calea Borşului (Zona Nord 1), Cartierul Grigorescu, Cartierul Nufărul II (Zona Sud 12), cartierul Ioşia Sud/Veterani (Zona Sud 17) şi cartierul Ioşia Nord – strada Cazaban (Zona Sud 1).

„Realizarea tuturor acestor investiţii este prevăzută pentru acest an, iar durata de execuţie este, potrivit studiului de fezabilitate, în funcţie de lucrare, de la o lună la cinci luni”, se arată într-un comunicat al Primăriei.

 1.000 de corpuri

Investiţiile anunţate presupun montarea a aproape 1.000 de corpuri de iluminat pietonal şi stradal, realizarea de reţele aeriene şi subterane, decoperare şi refacere pavaj, precum şi montarea a peste 200 stâlpi de beton.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 12.257.000 lei noi. Adică 2,8 milioane de euro. Defalcat, pentru realizarea iluminatului ambiental de pe malul Crişului Repede se estimează un cost de 1.156.000 lei. Pentru celelalte investiţii, valoarea lucrărilor este estimată astfel: pentru zona industrială Corvin – Borşului: 5.907.000 lei, pentru Grigorescu/Nufărul II – 3.150.000 lei, pentru Ioşia Sud/Veterani – 778.000 lei, pentru Ioşia Nord – Cazaban: 1.266.000 lei. Toate sumele sunt cu TVA inclus. Contractul pentru investiţii în sistemul de iluminat public din Oradea este deţinut, în continuare, de firma Luxten.

Anul trecut, Primăria Oradea a investit în iluminarea DN 76, de la ieşirea din oraş până la sensul giratoriu de la intrarea în comuna Sânmartin. De asemenea, nou-creatul Parc Seleuş, din spatele Lotus Center, a fost iluminat de firma Luxten prin tehnologia LED.

Calin Corpas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !