Milioane de euro aşteaptă să fie accesate

De Simona Drimbău
Milioane de euro aşteaptă să fie accesate
Prin intermediul sM 4.2 solicitanţii pot primi sprijin financiar nerambursabil de 50% din totalul cheltuielilor eligibile.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a deschis o nouă sesiune de primire a solicitărilor de finanţare a investiţiilor pentru procesarea produselor agricole la nivel naţional. Proiectele de pot depune în intervalul 3 august 2018 – 31 ianuarie 2019.

Fondurile nerambursabile în valoare totală de 203 milioane de euro sunt asigurate prin submăsura 4.2 -Sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Pentru dezvoltarea şi modernizarea capacităţilor de procesare şi de comercializare sunt alocate 81,2 milioane de euro şi 121,8 milioane de euro pentru crearea de noi unităţi de procesare.

„Ne aflăm într-un moment în care producem foarte multe materii prime, dar acum trebuie să facem pasul firesc către investiţii în centre de colectare, de procesare, în unităţi care pot asigura un lanţ alimentar integrat. Din dorinţa de a veni în sprijinul solicitanţilor de fonduri, am implementat încă o simplificare a procesului de accesare prin semnarea unui acord de colaborare cu Agenţia Naţionala de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, prin care AFIR va solicita extrasul de carte funciară aferent imobilului, pe baza datelor cadastrale înscrise de către solicitant în Cererea de finanţare”spun reprezentanţii AFIR.

Depunere

Pragul de calitate lunar de la care porneşte depunerea proiectelor este de 40 de puncte în prima etapa lunară (intervalul 3 – 31 august 2018) şi scade treptat putând ajunge la pragul minim de depunere de 15 puncte, în ultima etapă lunară (intervalul 1 – 31 ianuarie 2019).

Cererile de finanţare se depun on-line pe pagina de internet a AFIR (www.afir.info) începând din 3 august 2018, ora 9:00 şi până la 31 ianuarie 2019, ora 16:00. Sesiunea se poate închide înainte de termenul limită, dacă valoarea publică totală a proiectelor depuse care au un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate, atinge plafonul de 200% din alocarea sesiunii. În primele cincizile calendaristice ale etapelor de depunere nu se aplică această prevedere şi sesiunea râmâne deschisă chiar dacă plafonul de 200% a fost atins.

Prin intermediul sM 4.2 solicitanţii pot primi sprijin financiar nerambursabil de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri şi forme asociative şi de 40% pentru alte intreprinderi. Sprijinul acordat nu va depăşi 1.000.000 euro/ proiect pentru IMM, 1.500.000 euro/ proiect pentru alte intreprinderi sau 2.500.000 euro/ proiect pentru forme asociative (cooperative şi grupuri de producători). În cazul investiţiilor care conduc la un lant alimentar integrat indiferent de tipul de solicitant finanţarea poate ajunge până la 2.500.000 euro/ proiect.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !