Milioane de euro pentru aleşdeni

ALESD – Pentru edilii oraşului Aleşd, anul 2007, dincolo de faptul că reprezintă primul contact cu Uniunea Europeană din interiorul acestei structuri, este unul al investiţiilor. Peste 200 de investiţii aşteaptă să fie aprobate la şedinţa de Consiliu Local Aleşd.

Tocmai de aceea, primarul acestei localităţi, Zeno Ţipţer, a pregătit pentru şedinţa Consiliului Local de săptămâna viitoare, în care va fi aprobat bugetul local, o listă vastă cu propuneri de lucrări. Peste 200 de proiecte conţine această listă, care cuprinde investiţii în Aleşd şi localităţile aparţinătoare, Peştiş, Tinăud şi Pădurea Neagră. Fără a avea pretenţia că le aşează în ordinea importanţei lor, primarul aleşdan a expus câteva dintre proiectele prioritare ale acestui an.

Mediul, o prioritate
Este vorba despre o cofinanţare a unui proiect Phare privind colectarea deşeurilor, care prevede achiziţionarea unor compactoare de deşeuri noi şi a 25.000 de europubele. „Practic, fiecare casă din această zonă va avea propria ei pubelă. Valoarea acestei investiţii este de 340.000 de euro”, spune Zeno Ţipţer. În plus, primăria Aleşd este şi câştigătoarea unui proiect pentru construirea unei staţii de sortare a deşeurilor menajere, în valoare de 1.200.000 de euro, care, coroborată cu precedenta investiţie, ar asigura condiţiile de mediu atât de importante în Uniunea Europeană.

„Chiar dacă nu este realizată din banii bugetului local, ci este un proiect al Consiliului Judeţean Bihor, alimentarea cu gaz a oraşului Aleşd este foarte aşteptată de localnici. Sperăm ca în această vară, cel târziu în toamnă, magistrala de gaz metan să ajungă la noi”, declară Ţipţer. O altă facilitate mult aşteptată de aleşdeni va fi construcţia şoselei de centură a oraşului, prevăzută în Programul de Dezvoltare al Drumurilor Naţionale.

Spital şi şcoli europene
„O altă realizare preconizată pentru 2007 va fi contrucţia primului bloc ANL şi la Aleşd, pentru care am primit, în sfârşit, aprobarea. Va fi un imobil cu 30 de apartamente, care, din câte ştiu, va fi construit de CIAC”, afirmă primarul. Construcţia unui nou corp de clădire pentru spitalul din localitate va costa alte 2 milioane de lei din bugetul local, bani alocaţi prin Hotărâre de Guvern.

La realizarea lucrării însă, instituţia medicală va avea 18-20 de saloane în plus, care vor respecta toate normele europene în domeniu, privind confortul şi spaţiul necsar unui suferind. „Vor fi saloane cu două paturi, iar la fiecare două camere va fi un grup sanitar cu duş”, mărturiseşte Zeno Ţipţer.
În paralel vor continua investiţiile pentru reabilitarea şcolilor din raza administrativ-teritorială a Aleşdului, inclusiv construcţia unei noi aripi la Scoala Generală, clasele l-Vlll, cu 12 săli de clasă, precum şi izolarea termică a instituţiilor de învăţământ.

Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !