Miloagele din Vaşcău, hoaţe în serie

1Comentariu
Miloagele din Vaşcău, hoaţe în serie
După ce sătenii din localităţile vecine s-au lămurit ce hram poartă „cerşetoarele” din Vaşcău, au început să-şi ia măsuri de siguranţă împotriva furturilor din locuinţă. Aşa că individele certate cu legea şi cu munca au început să meargă până în zona Beiuşului pentru a-şi umble desăgile.

Însă deşi sunt prinse uneori în flagrant, respectivele ştiu bine legea penală şi sunt eliberate deseori pe motiv că sunt însărcinate sau au mulţi copii în grijă. Ceea ce nu le împiedică să recidiveze.

Astfel, în dosarul 1.285/187/2008, Judecătoria Beiuş a respins pe 20 iunie propunerea de arestare preventivă a suspectelor Covaci Aurina (31 ani), Boţ Maria (19 ani) şi Lingurar Zorica (28 ani), toate din Vaşcău, pentru un furt de bani şi bijuterii în sumă de 15.000 lei, comis pe 19 iunie în Vălani de Beiuş. Atunci, poliţiştii din Uileacu de Beiuş le-au prins în 15 minute de la primirea sesizării pe suspecte şi au găsit bijuteriile şi banii ascunşi pe un câmp de lângă Vălani, restituindu-le păgubitului. Primele două dintre ele nu s-au potolit însă şi au reintrat în atenţia poliţiştilor. „Poliţiştii din Beiuş au întocmit joi acte premergătoare începerii urmăririi penale faţă de C.A. (31 ani) şi B.M. (19 ani), ambele din Vaşcău, bănuite că pe 17 iulie ar fi sustras suma de 1.430 lei din două locuinţe din Holod”, declară ofiţerul de presă Ioana Indrieş al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor. Iar Boţ Maria mai este suspectată încă într-un caz recent de furt.

„Poliţiştii din Beiuş au mai întocmit acte premergătoare începerii urmăririi penale şi faţă de B.M. (19 ani), C.M.M. (16 ani), T.M. (22 ani) şi M.L. (45 ani), toate din Vaşcău, suspectate că pe 13 august ar fi sustras 750 lei dintr-o locuinţă din Nimăeşti. Acestea acţionau ziua şi profitau de faptul că locuinţele nu erau încuiate, lucru care le ajuta să intre şi să acţioneze nestingherite. Dacă aveau ghinionul să fie descoperite în casă, aveau un text pregătit, pretinzând cu dezinvoltură că vând ori cumpără diverse produse sau că prestează diverse servicii.”, mai spune subcomisarul de poliţie Ioana Indrieş.

 

 

 

Nu doar femeile

Putem nota că nu doar unele femei din colonia din Vaşcău sunt certate cu legea. Mai mulţi minori, îndeosebi copiii cu antecedente în familie, au intrat în mai multe rânduri în atenţia poliţiştilor pentru furturi din ABC-uri din Ştei, Vaşcău, Nucet şi localităţi vecine. Şi nici unii bărbaţi nu sunt mai breji. Majoritatea nu lucrează şi fie strâng, fie fură fier vechi în gaşcă pentru a intimida victimele sau chiar Poliţia. De pildă, luna trecută un grup de circa 15 indivizi au spart noaptea două ateliere mecanice din satul Lunca iar poliţiştii localnici s-au văzut nevoiţi să aştepte întăriri de la Ştei ca să acţioneze. Dar întretimp hoţii au dispărut cu prada constând în unelte şi piese metalice.

 

 

 

Câine rău dar bun

Pentru a descuraja hoţii, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Bihor, recomandă sătenilor să legitimeze lucrătorii zilieri, să-şi ţină un câine aprig în curte, să încuie uşile şi ferestrele fără să lase cheia la îndemânâ, să nu ţină bani mulţi în casă şi să nu îşi lase animalele nesupravegheate pe câmp sau pe drumurile intens circulate (în acest caz legea prevede amenzi aspre).

 

Cristian Horgos

 

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor