Mina Baita, inundata

12Comentarii
Mina Baita, inundata
Cel puţin aşa susţin minerii care începând de luni nu mai au nici o obligaţie faţă de Mina Băiţa.

Cei 25 de mineri care asigurau întreţinerea Minei Baita sunt liberi de contract. Începând de luni, ei nu mai au obligaţia să asigure întreţinerea minei. Tabloul pe care minerii îl prezintă ca urmare a situaţiei existente este unul dezastruos: „Când se va inunda mina, iazul de decantare de la Fânaţe va mătura satele Fânaţe şi Câmpani”.

O comisie formată din specialişti din diverse domenii analiza, anul trecut, consecinţele inundării minei. Prefectura Bihor a fost înştiinţată atunci că apele din subteran ar putea contamina râurile din jur, cu minereuri de metale grele. Minerii au asigurat practic, „la negru”, întreţinerea minei. Pentru prestaţia lor, ei au de recuperat restanţe salariale pe parcursul unui an. Datoriile totale ale minei sunt estimate la 6,7 milioane lei.

Aşteaptă o minune

Lichidatorul Carmen Demian a încercat să găsească un nou investitor pentru Mina Băiţa. În acest moment, Olsermin, o firmă din Târgu Jiu este principalul acţionar la Mineral Mining, firmă care a aparţinut suedezilor care au preluat Mina Băiţa de la statul român. Mineral Mining este condusă acum de Carmen Demian, iar administratorul firmei este fostul lider sindical Alexandru Istoc.

„Apele cresc, iar până deseară cred că vor ajunge la motoare. Din acel moment, nimeni nu mai poate intra în mină. Numai o minune poate salva mina. Adică, cineva care ar veni cu bani, i-ar plăti pe oameni. În acest moment, oamenii nu pot intra în mină nici dacă şi-ar dori. Fiindcă nu au cadrul legal, nu au contract de muncă, deci nu au nici o calitate”, a declarat Alexandru Istoc. 

Reorganizare sau faliment?

Carmen Demian a devenit administrator judiciar la Băiţa de la 1 septembrie, atunci când Mineral Mining a intrat în insolvenţă. Lichidatorul susţine că minerii nu au dorit să-şi prelungească contractele de muncă. Singura şansă ca aceştia să-şi recupereze din datorii ar fi fost o infuzie de capital în mină. Carmen Demian spune că deţine o scrisoare de intenţie din partea unor potenţiali investitori, scrisoare care are ca scadenţă 28 februarie. Lichidatorul Carmen Demian susţine că şi în situaţia creată, adică inundarea minei, există două persoane juridice interesate în continuare să preia Mina Băiţa.

„Acţionarii Mineral Mining sunt gata să-şi înstrăineze acţiunile. La Mineral Mining unic acţionar este Olsermin, firmă la care este acţionară Uniunea sindicatelor din Valea Jiului. „La mină trebuie să vină cineva care va dori să investească. Acum utilajele sunt învechite şi nu se poate exploata în condiţii de profit”. Dacă nu se va găsi un investitor pentru Mina Băiţa, următoarea etapă este falimentul sau reorganizarea.

V.B.12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor