Minerii din Baita, blocaţi de datorii

Minerii din Baita, blocaţi de datorii
Datoriile Minei Băiţa cresc în fiecare zi. Acum ele sunt estimate la 6 milioane lei.

Mineri din Baita şi-ar dori să meargă în şomaj. Aceasta a fost una dintre concluziile la care au ajuns în urma discuţiilor pe care le-au avut vineri. La finele săptămânii trecute, minerii din Baita aşteptau un semnal din partea liderului sindical Marin Condescu. Oamenii ameninţau, în disperare de cauză cu blocarea drumului Oradea-Baita. Administratorul interimar al Minei Băiţa, liderul sindical Alexandru Iştoc le-a spus oamenilor că nu a cunoscut situaţia financiară a minei şi că a descoperit abia după ce aceasta a fost preluată de Olsermin că salariile restante ajung la 1,4 milioane de lei plus alte 1,2 milioane datoriile la buget, pentru salariile minerilor. Cum firma are datorii, oamenii nu pot opta însă pentru şomaj aşa cum propune Alexandru Iştoc. Totalul datoriilor ar fi de 6 milioane de lei. Istoc consideră că numai dacă oamenii ar intra în şomaj ar putea stopa creşterea datoriilor. Şi demararea acţiunii de a căuta un alt investitor.

Firmă sindicală

Olsermin a preluat mina Băiţa după ce investitorul suedez Mineral Mining a dorit să scape de ea. Firma este cotată drept o firmă căpuşă a liderului sindical Marin Condescu. La rândul ei, Olsermin e departe de a avea o situaţie financiară menită să rezolve impasul în care se află exploatarea de la Băiţăa. Dar cine e Olsermin? La puţin timp după restructurările din sectorul minier din anii ‘97 – ‘98, conducerea sindicatelor a luat decizia să înfiinţeze societăţi comerciale pentru a le oferi un loc de muncă disponibilizaţilor. Astfel, au luat fiinţă societăţile Olsersmin şi Rosind, iar sindicatele au devenit patronii acestor firme. Laurenţiu Ciurel, directorul de investiţii şi dezvoltare al Complexului Energetic Rovinari, susţinea că aceste societăţi sunt firme-căpuşă, care cresc artificial costurile de producţie a energiei electrice. Marin Condescu a apărut în Bihor în calitate de salvator al minerilor care nu şi-au primit banii din februarie. În preajma sărbătorilor de Paşte, Condescu a trimis ajutoare materiale şi a acordat sprijin financiar minerilor din Băiţa.

V.B.

Minerii de la Băiţa: acţionari sau şomeri

Negocieri pentru Mina Băiţa

Scot aur şi mor de foame

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !