Mini-braconieri înecaţi în Criş

2Comentarii
Mini-braconieri înecaţi în Criş
Încercând să fugă de paznicii canalului de fugă dintre Tileagd şi Săbolciu, un grup de copii din colonia de rromi au dat să traverseze luni albia umflată a Crişului iar doi dintre ei s-au înecat. O adolescentă a fost găsită în aval, la circa 150 de metri de locul unde s-a înecat, iar pompierii continuă marţi căutările unui băieţel de opt ani.

„În urma unei sesizări primite la ora 15.40 prin intermediul numarului unic de urgenta 112, ce anunţa presupusa înecare in albia Crişului Repede a două persoane minore, echipajul de scafandri din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea s-a deplasat în zona Tileagd. Sosiţi la locul intervenţiei, scafandrii în cooperare cu echipajul de salvări de la înec din cadrul Staţiei Aleşd au acţionat timp de câteva ore cu echipamentul din dotare şi două bărci pneumatice, reuşind, în jurul orei 19:00, să găsească în mijlocul albiei Crişului Repede, în aval de barajul Tileagd, trupul neînsufleţit al unei fete în vârstă de 16 ani. Operaţiunea de căutare a băiatului a fost continuată până la ora 21:00, urmând a fi reluată în cursul zilei de marţi.”, declară ofiţerul de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, lt. Camelia Roşca.

„Copiii au încercat să adune peştele din canalul de fugă cu plase şi mături de nuiele, iar când au văzut că vin paznicii, au fugit spre Criş. Însă apa era mult mai mare decât de obicei, aşa că i-a luat curentul. După alţi doi prunci a sărit în Criş un bărbat, dar nu a mai apucat să-i salveze pe toţi că s-au dat la fund şi apa era tulbure. Copiii din colonie erau obişnuiţi să treacă direct peste albie când veneau să se mai «aprovizioneze» de la noi din livadă”, ne-a mai spus un gospodar din Săbolciu care cosea printre pomii săi, pe malul drept al canalului de fugă.

Jandarmii, inspectorii AJVPS Bihor şi reprezentanţii APS Aqua Crisius au întărit paza în zona stăvilarului de la Tileagd şi pe canalul de fugă spre Săbolciu, atât pentru protecţia peştilor cât şi pentru prevenirea unor evenimente similare.

„Suntem pregătiţi să prindem cu plasele şi să mutăm în albia Crişlui peştii din bălţile rămase pe barajul de la Tileagd. Însă numai dacă va fi nevoie. Dacă vor rezista, îi lăsăm în baraj pentru că lucrările Hidroelectrica nu vor dura prea mult iar apoi barajul se va umple. Important este că materialul piscicol va rămâne în zonă.”, a precizat inspectorul piscicol Mihai Vodă, delegat al Agenţiei Naţionale Piscicole.

 

Cristian Horgos2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor