Mini, cătelușa abandonată, concurentă la Hard Dog Race

De Veronica Bursaşiu
Mini, cătelușa abandonată, concurentă la Hard Dog Race
Bihorul a avut trei reprezentanți la un concurs canin în Ungaria unde 1.500 de concurenți au luat startul.

Unul dintre câinii din România, înscriși în concursul Hard Dog Race, ce a avut loc sâmbăta trecută, lângă Budapesta, a fost abandonat în parcarea unui supermarket din Oradea.

Povestea cățelușei care a întalnit un om sensibil, dedicat, care iubește animalele cu toată ființa ei pare desprinsă din basmul Cenușăresei. Întâlnirea dintre Mini și Diana e dovada că și oamenii pot face minuni, pot transforma realitatea crudă în viață de basm.

„Nu cred că avea mai mult de 3 luni când am găsit-o. Era extrem de slabă și rănită. Am luat-o de acolo cu gândul să îi găsesc, în câteva luni, un stăpân”, spune Diana Vereș, proprietara lui Mini. Se întâmpla în urmă cu aproape 5 ani, iar de atunci Mini este mai mult decât un simplu membru al familiei.

„Este plină de energie. Din păcate, această atitudine jucăușă a dus și la câteva sperieturi zdravene. A ieșit din curte și a fost lovită de o mașină. A fost operată în Ungaria, dar și-a revenit miraculos. Îi place să alerge, și am considerat concursul Hard Dog Race potrivit să consume din excesul de energie”, spune Diana Veres.

Hard Dog Race: 6 picioare, 2 inimi, 1 victorie

La HDR, totul se desfășoară într-un cadru organizatoric de excepție. Concursul promovează, în primul rând, cultura creșterii și bunăstării câinelui.

„Un proprietar care nu este implicat în educarea animalului, nu poate fi un partener de nădejde. Ori acest concurs testează relația om-câine. Pe parcursul a aproape 6 km, am avut de trecut 16 obstacole, prin apă, prin noroi, urcușuri, coborâșuri. Au fost porțiuni pe teren pe care fără câine, nu le-ai fi putut trece, precum au fost și obstacole pe care câinile nu le-ar fi trecut fără stăpân”, spune Diana Vereș.

Dar ca și în orice concurs, traseul s-a desfășurat contra cronometru, iar refuzul executării obstacolelor au echivalat cu 30 genoflexiuni pentru stăpân.

La concursul HDR Base 2019 din Ungaria au participat și trei bihoreni printre cei 1500 de concurenți: Aszalós Gyula cu câinele Tobi, Lavinia Jurcă cu Patrocle și Veres Diana cu Mini. Dacă Gyula și Tobi au bifat, anul acesta a 4-a participare, Lavinia/Patrocle și Diana/Mini s-au aflat la prima participare.

„Îl am pe Patrocle de 8 ani. Era un ghemotoc când a ajuns la mine. Eram studentă în Timișoara. Mama prietenului meu l-a primit de la un elev de-al ei. Patrocle m-a surprins mereu. Sâmbătă însă a parcurs traseul fără probleme deși este un câine de talie mică și mulți dintre cei înscriși în concurs erau de talie mijlocie sau mare. Toate orele de educație pe care le-a făcut cu tata au dat acum rezultate”, spune, amuzată, Lavinia, care între timp a devenit medic veterinar.

Hard Dog Race a debutat în iunie 2016, ca un proiect pilot lansat în Ungaria. Succesul înregistrat an de an l-a făcut tot mai popular, acesta desfășurându-se acum și în Polonia, Cehia, Germania. La concursul HDR din 20 aprilie au participat 914 concurenți, la individual, și 468, pe echipe, printre care cele ale Poliției sau organizațiilor de protecția animalelor. România a fost reprezentată la individual, de 5 concurenți.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !