Ministerul Educaţiei îşi cumpără şcolile

ORADEA – Problema retrocedărilor începe să se rezolve tot mai mult, în ceea ce priveşte unităţile de învăţământ.

În urma negocierilor purtate de către comisia mixtă formată din reprezentanţii inspectoratelor şcolare, autorităţilor locale, consiliilor judeţene şi instituţia Prefectului, mulţi proprietari de drept au acceptat să vândă imobilele, deoarece consiliile locale nu dispun de resurse financiare pentru răscumpărare.

Drept urmare, săptămâna trecută, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) a dispus alocarea  sumei de 49.667.927 lei în vederea achiziţionării a 41 de imobile în care funcţionează grădiniţe, şcoli şi licee ce urmează a fi retrocedate. 

 

Schimbul din Bihor

 

În judeţul nostru, în această situaţie se află o parte din corpul de clădirea şi terenul de sport a Şcolii cu clasele I-IV din satul Butan a cărui valoare este de 350.000 lei, terenul de sport al Şcolii cu clasele I-IV din satul Peştiş, estimat la 178.000 lei, curtea şi construcţia Grădiniţei nr. 51 din Oradea  în valoare de  953.000 lei, locul de joacă al Grădiniţei nr. 25 din Oradea , a cărui preţ este de 966.000 lei şi o parte din suprafaţa Şcolii Generale Andrei Mureşanu din Oradea, suprafaţă a cărei valoare nu depăşeşte 265.000 lei. „Considerăm că schimbul este foarte bun. Sumele propuse de proprietari nu sunt mari, astfel că achiziţionarea acestora este în avantajul nostru”, a declarat Daniel Negrean, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor. MECT anunţă că suma acordată va fi  transferată din bugetul ministerului, prin inspectoratele şcolare, către consiliile locale, iar imobilele achiziţionate vor face parte din patrimoniul învăţământului, fiind în administrarea consiliilor locale în a căror rază teritorială îşi desfăşoară activitatea. 

Ioana Iuhas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !