Ministerul opreşte betonarea

7Comentarii
Ministerul opreşte betonarea
ORADEA – Numeroasele proteste ale ecologiştilor orădeni şi mediatizarea lor intensivă au produs efecte la nivel naţional: Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile(MMDD) a oprit lucrările până la verificarea tuturor aspectelor din memoriul depus de verzi la Guvern împotriva investiţiei „Amenajarea Crisului Repede”.

„Implementarea proiectului se va face numai în masura în care acest lucru este dorit de cetateni, de societatea civila si de organizatiile nonguvernamentale. Daca nu, Ministerul poate renunta la el”, declara, miercuri, Lucia Varga, secretar de stat în MMDD.

Victorie verde

„Am avut o discutie cu Directia Ape Crisuri si le-am cerut, în primul rând, sa nu faca lucrari care afecteaza vegetatia. Am înteles ca proiectul a fost refacut si s-ar putea sa fim într-un impas de comunicare. Vom verifica daca s-au respectat toate procedurile, dar pâna atunci proiectul este oprit”, a declarat Varga la Oradea.

„Aceasta verificare va fi facuta, în cel mai scurt timp, de o comisie din cadrul MMDD urmând ca, pe baza concluziilor prezentate sa se ia o decizie atât asupra oportunitatii proiectului cât si asupra lucrarilor ce vor fi realizate în cadrul acestuia”, se arata în raspunsul Guvernului la memoriul depus de ecologisti în 27 iulie.

„Ne bucura sincer aceasta mica victorie a societatii civile. Nu cred ca se întâmpla daca nu nu stateam în fata buldozerelor si daca nu se mediatiza inclusiv international”, a declarat, ieri, Mihai Togor, presedintele Centrului Regional pentru Supraveghere Ecologica (CRSE). A , punctat însa, opacitatea si slaba reactie a institutiilor locale, care au avut nevoie de aceasta presiune pentru a reactiona.

Exista o varianta

Pozitia ecologistilor oradeni fata de proiect a fost sustinuta, ieri, si de Alexandru Moisi, presedintele Ordinului Arhitectilor din România – filiala Bihor. „Protectia orasului fata de inundatii este asigurata de pereul de piatra naturala din aleea Libertatii. Daca Directia Apre Crisuri vrea sa faca ceva pentru oras, atunci sa-l curete de vegetatie si sa-l întretina. Radacinile si vegetatia de la contactului cu apa fixeaza foarte bine malul, mai bine decât o grinda de beton care poate fi dizlocata de debite mai mari”, apreciaza arhitectul.

„Protectia orasului fata de inundatii este asigurata de pereul de piatra naturala din Aleea Libertatii”

Alexandru Moisi

 

Prosti sau corupti

Cum discutiile despre grinda de beton de pe malul Crisului au alunecat deseori spre politic – partidele fiind acuzate ca ar pastra tacerea în contul unor atentii si comisioane primite de la firma executanta, ecologistii au o initiativa salvatoare pentru cei care nu se simt cu musca pe caciula.

„CRSE face un apel catre partidele politice sa îsi exprime public si fara echivoc, prin filialele locale, pozitia fata de proiectul de amenajare a Crisului Repede prin betonarea malurilor. Facem acest apel în numele organizatiilor membre ale CRSE, al parintilor adoptivi ai arborilor de pe acest tronson, al celor peste 4.000 de cetateni cu drept de vot care au semnat împotriva acestui proiect si al participantilor la manifestatiile de protest”, se arata în comunicatul semnat de Mihai Togor.

„Senzatia mea, în calitate de cetatean care a urmarit atent problema, este ca ori sunt prosti de bubuie, ori sunt cointeresati, mituiti cei care accepta sa fie mintiti în fata de executantul acestei lucrari si nu iau nici o masura”, comenteaza Orlando Balas, protestatar.

Cristina Ghilea7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor