Ministrul a cedat sindicaliştilor

Ministrul a cedat sindicaliştilor
ORADEA – Majorări salariale de 40%, găsirea unor forme de compensare pentru cei care nu primesc tichete de masă, medicamente şi tratamente gratuite. Greva de avertisment desfăşurată marţi de sindicaliştii din Sanitas a avut efect.

Acestea sunt în mare rezultatele negocierilor de marţi dintre preşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Petcu, şi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, reprezentanţii Ministerului Muncii, ai Ministerului Finanţelor şi cei ai Casei Naţionale de Sănătate Publică.

Întâlnirea a debutat la ora 10:30, oră la care în întreaga ţară sindicaliştii din Sănătate se aflau în grevă de avertisment, ameninţând că vor trece şi la grevă generală dacă doleanţele lor nu vor fi satisfăcute. În urma acestei întâlniri, ministrul Nicolăescu a dispus ca până sâmbătă o echipă de lucru mixtă, formată din câte cinci reprezentanţi ai Federaţiei Sanitas, ai Ministerului Sănătăţii şi ai Casei Naţionale de Sănătate Publică să găsească alte alternative compensatorii privind salariaţii din sectorul bugetar care nu pot primi tichete de masă. Totodată, această echipă va identifica medicaţia şi tratamentul de care să beneficieze gratuit tot personalul sanitar.

Schimbări
Până pe 15 decembrie, echipa de lucru va trebui să definitiveze normativele minimale de personal, iar până pe 31 decembrie să elaboreze o nouă lege a salarizării, specifică sistemului de sănătate. Punctul cel mai spinos al negocierilor a constat în identificarea posibilităţilor de creştere salarială. Ministrul Nicolăescu a promis o creştere salarială de 40% pe următorii doi ani, modalităţile concrete de acordare a acestei creşteri urmând să fie discutate de echipa de lucru până duminică, când va avea loc o nouă întâlnire.

„Este un prim pas. Nu am obţinut 70% majorare, cât am cerut, dar nici 40% nu e rău. Duminică vom afla câte procente vom primi în 2007 şi câte în 2008. Sperăm că va fi bine, în caz contrar vom declanşa marţi greva generală”, ne-a declarat Ioan Giurgiu, preşedintele Federaţiei Sanitas Bihor, care a plecat aseară la Bucureşti pentru a participa astăzi la o întâlnire cu toţi liderii sindicali din ţară.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase