Ministrul Agriculturii, despre TVA şi subvenţii la lapte

Ministrul Agriculturii, despre TVA şi subvenţii la lapte
Ministrul Daniel Constantin va lua în considerare, abia de anul viitor, o reducere a TVA pentru lapte.

Ministrul Agriculturii a participat, pe 12 iunie, la Sibiu, la Conferinţa Internaţională „Meat Milk 2014”. Întrebat de reprezentanţii producătorilor de lapte dacă ia în calcul reducerea TVA şi la lapte, Daniel Constantin a răspuns că „pe agenda Ministerului Agriculturii se află reducerea TVA la legume şi fructe, într-o primă etapă”, şi că abia din 2015 se va studia posibilitatea reducerii TVA la carne şi lapte.

Subvenţie şi pe producţie

Tot la Sibiu, vicepremierul Daniel Constantin, a declarat că dispariţia din 15 aprilie 2015 a cotei de lapte ar putea să reprezinte o ameninţare, motiv pentru care a crescut de anul acesta subvenţia pe cap de animal.

„Ne pregătim pentru momentul dispariţiei. Din acest motiv am schimbat în acest an modalitatea de subvenţionare. Dacă anul trecut crescătorii de bovine aveau la dispoziţie un sprijin unitar pe cap de animal, din 2014 am schimbat şi pe lângă acest sprijin unitar avem şi un sprijin pentru cei care raportează producţia de lapte. În acest fel vedem că sunt stimulaţi să producă mai mult. Anul trecut ajutorul era de 500 de lei pe cap, anul acesta este între 730 şi 1.300 de lei pe cap, stimulativ pentru cei care vor să îşi crească efectivele şi producţia de lapte”, a răspuns ministrul la întrebarea dacă dispariţia în 2015 a cotei de lapte reprezintă o ameninţare.

Din aprilie 2015, potrivit Directivei Europene, se va desfiinţa cota la lapte în exporturile intracomunitare. Iar la 1 ianuarie 2014 a expirat perioada de tranziţie aprobată României pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui de vacă materie primă. În aceste condiţii, din acest, micii fermieri trebuie să aibă un buletin de analiză cu normele de calitate a laptelui pentru a putea ieşi pe piaţă.

Ajutor pentru tancuri de lapte

Anul trecut, Guvernul a decis să acorde un ajutor de minimis, pentru sprijinirea crescătorilor care deţin până la cinci vaci de lapte şi care se organizează într-o singură formă asociativă constituită la nivelul comunei, în vederea achiziţionării unor tancuri de răcire a laptelui, cu o capacitate de maximum 1.000 litri/comună, pentru asigurarea livrării laptelui materie primă spre procesare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !