Ministrul Justiţiei anunţă deblocare posturilor din sistem

Ministrul Justiţiei anunţă deblocare posturilor din sistem
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat luni, la RFI, că sistemul judiciar are nevoie, în prezent, de aproximativ 1.500 de judecători şi procurori, iar deblocarea unor posturi ar putea fi posibilă până la sfârşitul anului, şi în funcţie de rezultatele economice.

“Eu sper că în partea a doua a acestui an, pe baza şi a unor rezultate economice mai bune (…) care să ne permită o altă opţiune bugetară, să deblocăm aceste posturi şi să venim cu noi judecători şi grefieri în sistem. E valabil şi pentru Ministerul Public, la procurori. După estimările pe care le-a avansat recent Consiliul Susperior al Magistraturii vorbim de aproximativ 1.500 de judecători şi procurori care ar fi necesari în sistemul judiciar. Eu cred că o primă intervenţie în limita a 500-1.000 de locuri până la sfârşitul acestui an ar fi binevenită, la care s-ar adăuga şi câteva sute de grefieri. Dacă am reuşi să obţinem acest lucru până la sfârşitul anului putem începe pregătirea sistemului judiciar în perpectiva implementării Codurilor”, a declarat ministrul Justiţiei.

Cătălin Predoiu a spus că România a înregistrat o serie de progrese de la ultimul raport al CE, dar că “în mod inevitabil constrângerile bugetare de anul trecut şi crizele politice şi-au pus amprenta pe ritmul acestor reforme”.

Ministrul Justiţiei a declarat la RFI că bilanţurile curţilor de apel la care a participat au arătat că se fac eforturi şi se obţin şi rezultate inclusiv în ceea ce priveşte gradul de operativitate şi managementul dosarelor. Predoiu a precizat că a dorit să participe la bilanţurile curţilor de apel pentru că în acest an trebuie clădită “o încredere mai bună între autoritatea judecătorească şi cea executivă, care să se bazeze pe o cunoaşterea reciprocă”. Predoiu a menţionat că a constatat, cu ocazia participării la aceste bilanţuri, o serie de vulnerabilităţi, cum ar fi resursele umane şi unele instanţe care au sedii necorespunzătoare pentru un act de justiţie de calitate.

“Cred că implementarea Codurilor va fi un succes comun al tuturor celor trei puteri în stat şi va duce la schimbarea întregii paradigme din justiţia noastră şi din societate”, a subliniat Predoiu.

Sursa NewsIn0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !