Ministrul Justiţiei susţine mutarea Penitenciarului de la Oradea

De Crina Dobocan
19Comentarii
Ministrul Justiţiei susţine mutarea Penitenciarului de la Oradea
Tudorel Toader a declarat că susţine idea primarului Ilie Bolojan de a strămuta Penitenciarul Oradea la Cihei.

Într-o conferinţă de presă, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat că susţine ideea primarului Ilie Bolojan de a strămuta Penitenciarul Oradea la Sânmartin. În locul acestuia, primarul Bolojan vrea să amenajeze un hotel.

,,Primarul de la Oradea mi-a propus, prin directorul de la Oradea, să construim un alt Penitenciar undeva pe lângă Băile Felix, la Sânmartin (interesant, Penitenciarul din Oradea este perete în perete cu Primăria (în realitate este vorba despre clădirea Prefecturii Bihor). Aici Administraţia Naţională a Penitenciarelor are un teren de 25 de hectare. Domnul Bolojan a zis: <<Dumneavoastră aveţi terenul, iar Primăria va contribui cu o parte semnificativă de bani de construcţie, mai ales că este un penitenciar mic, sub 400 de locuri. Dumneavoastră vă rezolvaţi problema cu accesul într-un penitenciar modern, scoatem penitenciarul din centrul oraşului şi eu organizez în locul lui un hotel. Iar cine va dori să viziteze, să vină, îi vom oferi condiţii de cazare, cu dotările necesare actualizate>>. Vor să facă unhotel pe care să-l modernizeze, să-l facă de 5-7 stele”, le-a spus jurnaliştilor, ministrul Toader.

Acesta a susţinut că nu-i displace ideea, din contră, vrea să preia propunerea primarului cu anumite ajustări.

,,Am zis că mă duc şi vorbesc cu domnul primar – pe care îl ştiu de pe vremea când eram judecător la Curtea Constituţională, iar dânsul era secretar al Guvernului. ANP-ul are terenul, Ministerul Justiţiei vine cu proiectul, iar dânşii, cu banii. Ca să fim în echitate”, a mai completat ministrul Justiţiei.

Proiect agreat şi de Penitenciar

Deşi nu există un document oficial, prin care să fie stabilit ceva concret în această direcţie, Penitenciarul Oradea agreează ideea. Adina Birda, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului, spune că terenul la care face referire ministrul Justiţiei este la Cihei,cu o suprafaţă de 240.000 de mp, iar o strămutare ar aduce doar beneficii pentru angajaţi, dar şi pentru deţinuţi.

Această strămutare ar oferi condiţii de detenţie care să corespundă standardelor Uniunii Europene şi ar permite mai multe activităţi recreative, de educaţie ori de reinserţie.

,,Suntem limitaţi din punct de vedere al spaţiilor. Strămutarea ne-ar oferi spaţii de desfăşurare a activităţilor de timp liber. Dar, din câte ştiu, totul este la nivel de discuţii între Primăria Oradea şi Ministrul Justiţiei. Noi nu am primit nimic oficial”, a declarat Adina Birda.

În 2017, printr-o hotărâre de Consiliu, municipalitatea orădeană s-a arătat dornică să susţină demersurile iniţiate pentru construirea unui penitenciar nou, într-o altă locaţie, prin intermendiul Programului Naţional de Investiţii derulat de Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Când s-au gândit la o mutare, specialiştii din Primăria Oradea şi primarul Ilie Bolojan s-au gândit la potenţialul urban al locaţiei actuale, dar au avut în vedere şi succesul unor programe de reeducare.
Demersul construirii unui penitenciar nou, într-o altă locaţie, este susţinut şi de politicile europene, care impun ca unităţile de detenţie să nu mai rămână în zonele centrale ale oraşelor.19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor