Ministrul: Programă prea încărcată!

1Comentariu
ORADEA – Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Mihail Hărdău, a declarat, luni, era necesară reformarea totală a serviciilor din educaţie şi înfiinţarea Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare (CNCE) în Învăţământul Preuniversitar, după neregulile înregistrate în sistem anul trecut.

“Am reformat în totalitate Serviciul întrucât, după incidentele din vară, de la examenele naţionale, contestaţiile privind calitatea manualelor şi curicula excesiv de încărcată, era nevoie reorganizarea totală”, a declarat, luni, ministrul Mihail Hărdău, răspunzând astfel acuzaţiilor liderilor Federaţiei “Spiru Haret” referitoare la înfiinţarea CNCE şi intenţia lor de a ataca, în contencios administrativ, Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea acestei structuri.

            Ministrul a precizat că după, incidentele de la examenele naţionale din vara lui 2006, “toată lumea şi chiar Executivul” au cerut să fie desfiinţat Serviciul Naţional de Evaluare şi Examinare. “Acest lucru nu poate să fie realizat peste noapte, de aceea am făcut evaluarea atât a SNEE, cât şi a altor direcţii şi am ajuns la concluzia că este nevoie de o schimbare radicală a acestora şi acest lucru se realizează în prezent prin gândirea noii structuri”, a precizat Hărdău.

            Demnitarul a dat exemplu faptul că, de la un an de la examenul de vară de la baccalaureat a găsit în seif la proba de limba română doar 4 subiecte (1 de rezervă) în loc de 10, cât ar fi fost necesar pentru desfăşurarea în bune condiţii a probei respective.

            De asemenea, ministrul a criticat faptul că de ani de zile curicula este foarte încărcată dar nimeni nu ia nicio măsură pentru a rezolva această problemă întrucât “nimeni nu lasă nimic de la el”.

            “Aşa cum a spus şi preşedintele Băsescu, învăţământul românesc este centrat pe profesor şi nu pe elev, aşa cum ar fi normal. De aceea, programele şcolare sunt foarte încărcate, profesorii îşi măresc normele prin cumul, iar elevul este întotdeauna pe ultimul loc”, a mai precizat Hărdău.

            El a spus că, după ce a făcut analiza activităţii mai multor servicii din minister, printre care şi SNEE dar şi Centrul de Excelenţă (unitate foarte bună ca idee, dar care există doar pe hârtie) a constatat că cei mai mulţi dintre angajaţii acestor structuri erau încadraţi prin cumul. “Vreau să am în serviciile Ministerului Educaţiei şi Cercetării angajaţi proprii, pe care să îi pot folosi la capacitate maximă de dimineaţă şi până se încheie programul şi nu profesori pe care nu-i pot găsi niciodată când am nevoie”, a mai spus Hărdău.

            Hărdău regretă faptul că sindicatele sunt nemulţumite de deciziile sale, mai ales că acestea nu fac altceva decât să sprijine reforma, iar sindicatele s-au arătat ferm hotărâte să-l susţină în toate demersurile pentru ca reforma să intre cât mai repede în funcţiune. “Constat totuşi că, la fiecare hotărâre care înseamnă un pas înainte în reforma învăţământului, unii lideri care au promis susţinere pentru ca sistemul să se schimbe cât mai repede şi în interesul elevul dau înapoi şi îmi critică deciziile”, a conchis ministrul Hărdău.

            Liderii Federaţiei “Spiru Haret” vor ataca în contencios administrativ Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare (CNCE) în Învăţământul Preuniversitar şi vor monitoriza numele şi activitatea persoanelor care vor fi numite în fruntea acestei structuri.

            “Guvernul a aprobat, în 7 martie, Horărârea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea a CNCE, fără ca acest proiect să fie discutat în Comisia de Dialog Social şi fără să aibă avizul Consiliului Economic şi Social, astfel că am început demersurile de a ataca în contencios administrativ înfiinţarea acestui organism”, a declarat, luni, preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor.

            Sindicaliştii consideră că, prin acest centru, “conducerea Ministerului urmăreşte să scape de persoane incomode care se află la conducerea organismelor şi instituţiilor care urmează a fi înglobate în noul CNCE şi n-a găsit altă modalitate decât desfiinţarea structurilor în cauză”.

            De asemena, “conducerea Ministerului are interesul să creeze noi posturi de conducere, pentru persoane cărora trebuie să li se recunoască anumite merite», recompensa» venind la comandă politică”, a precizat liderul sindical.

            Nistor ar vrea să ştie de ce reprezentanţii MEdC nu au adus pe masa Guvernului alte proiecte de acte normative, care au fost discutate de partenerii sociali, au avizul Consiliului Economic şi Social şi sunt necesare cadrelor didactice. “Spre exemplu, de când zace prin sertarul oficial proiectul hotărârii de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de acordare a unui ajutor financiar în lei, echivalentul a 100 de euro, pentru stimularea achiziţionării de cărţi sau de programe educaţionale pe suport electronic, necesare îmbunătăţirii calităţii activităţii didactice în învăţământul preuniversitar (care trebuia aprobat până la sfârşitul lunii ianuarie 2007, şi în lipsa căruia cadrele didactice nu pot beneficia de dreptul conferit prin Legea nr. 315/2006)?”, se întreabă liderul sindical.

            Membrii Federaţiei “Spiru Haret” protestau, pe 2 martie, faţă de intenţia înfiinţării Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar, considerând că prin crearea acestei structuri “mamut” este ignorat principiul descentralizării.

            Potrivit lui Nistor, proiectul de act normativ iniţiat de MEdC, care reglementează înfiinţarea Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar, a fost făcut “pe fugă şi fără o atentă analiză a posibilelor efecte”.

            Preşedintele executiv al Federaţiei susţine că prin înfiinţarea noii structuri, care ar trebui să apară în urma comasării prin fuziune a Consiliului Naţional pentru Curriculum, Serviciului Naţional de Evaluare şi Examinare (SNEE), Consiliului Naţional pentru Evaluarea şi Difuzarea Manualelor şi Centrului Naţional de Excelenţă, s-ar pierde sume importante de bani care s-au cheltuit în ultimii zece ani pentru ca instituţiile să devină funcţionale.

            Nistor preciza că primele trei dintre instituţiile menţionate au fost înfiinţate cu sprijin financiar de la Banca Mondială, aproximativ zece milioane de dolari fiind utilizate pentru dotări şi formare de personal în ţară şi străinătate. De asemenea, alte peste 30 de milioane de dolari au fost alocate pentru producerea de manuale şcolare în perioada 1995-2002.

            “Ministerul face o mare greşeală managerială ca aceste instituţii să-şi piardă autonomia una faţă de alta şi să fie comasate într-un mamut, care să facă de toate şi să devină un al doilea minister. Sau, dacă nu este greşeală, este o formă de servire a interesului cine ştie cărui grup de «băieţi isteţi» din interiorul sau din afara instituţiei”, afirma Nistor.

            Preşedintele executiv al Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ “Spiru Haret” susţinea că aprobarea proiectului de act normativ ar fi o greşeală chiar şi din punct de vedere ştiinţific, deoarece persoanele care elaborează programele evaluează şi manualele, iar cei care ar trebui să evalueze, din exterior, procesul de învăţământ sunt, de fapt, colegi cu cei de la curriculum şi manuale.

            “Asistăm astfel la cel mai interesant model de descentralizare instituţională, prin comasarea a patru structuri naţionale! Mai mult, noua instituţie înglobează Centrele de Excelenţă, care trebuiau să asigure stimularea tinerilor capabili de performanţe şi supradotaţi. Nici până în prezent, aceste centre nu s-au bucurat de prea multă susţinere financiară sau logistică.

Nu avem nici o garanţie că, odată înghiţite de Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar, se vor bucura de o atenţie specială din partea mai-marilor ministerului. Să nu ne mire că exodul absolvenţilor noştri peste graniţă va continua, ba chiar se va accentua”, spunea Nistor.

Cristian Horgos

 



1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor