Minori hunedoreni fără identitate

Minori hunedoreni fără identitate
Deva – Aproximativ două mii de minori, din judeţul Hunedoara, nu au cărţi de identitate. Mii de hunedoreni au ales în ultimii ani să plece la muncă în străinătate, în special în Spania, Italia, Irlanda şi Germania. Majoritatea celor plecaţi şi-au reîntregit ulterior familia, ducîndu-şi copiii în ţările respective.

Potrivit ultimelor reglementări, persoanele care pleacă să lucreze în străinătate sunt obligate să depună în dosarul de la Oficiul Naţional pentru Migrarea Forţei de Muncă şi o declaraţie în care se precizează în grija cui au rămas copiii. Conform legislatiei în vigoare, pînă la împlinirea vîrstei de 18 ani, copilul trebuie reprezentat de părinţii săi, de curator sau de tutore în toate relaţiile lui cu şcoala sau instituţiile statului.

Părinţii în străinătate, copiii la rude
“Pînă la mijlocul lunii noiembrie, au fost identificate şapte familii în care părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate. Zece copii din aceste familii se află în îngrijirea rudelor pînă la gradul doi (fără măsura de protecţie) din care nouă frecventează şcoala şi sunt înscrişi la medicul de familie. Aceşti copii provin din mediul rural, respectiv din comunele hunedorene Vălişoara, Romos şi Zam”, declară Ioana Lazăr, director general adjunct la Oficiului pentru Protecţia Copilului.

Dintre cele 69 de primării, înregistrate la nivelul judeţului Hunedoara, doar 15 Servicii Publice de Asistenta Sociala, au trimis către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara, situaţia familiilor care se confruntă cu astfel de probleme. Aceste statistici sunt însă relative, pentru că mulţi dintre cei plecaţi în străinătate lucrează “la negru” şi nu sunt înregistraţi la Oficiul pentru Migrarea Forţei de Muncă.

Dezinteres total
La nivelul Direcţiei Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanelor (DPCEP) Hunedoara, au fost înregistraţi, în acest an, şapte mii de minori cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, care urma să intre în legalitate. Dintre aceştia, doar pentru 4.900 au fost emise cărţi de identitate, iar restul, de aproximativ două mii de minori, nu au fost până la această oră puşi în legalitate.

“În termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani, minorul are obligaţia să se prezinte, cu unul din părinţi sau reprezentantul legal, pentru a-i fi întocmit actul de identitate. Cei care depăşesc acestă perioadă riscă să fie sancţioaţi cu amenzi cuprinse între 40 şi 80 de lei”, declară Carmen Nicoriciu, director executiv al DPCEP Hunedoara.

Motive invocate
Motivele cele mai invocate cei care întârzie să se prezinte la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Hunedoara sunt teama de a fi amendaţi, sau precizează că minorii au fost plecaţi împreună cu părinţii în străinătate. Un alt motiv invocat de aceştia este şi acela că nu au acte de propietate pe spaţiul de locuit şi nu ştiu că în acest caz, pot fi eliberate cărţi de identitate provizorii. Acestea se eliberează în cazul în care cetăţeanul nu posedă toate documentele necesare eliberării cărţii de identitate, locuieşte într-un imobil aflat în litigiu, sau nu funcţionează echipamentele pentru producerea cărţilor de identitate.

Eliberarea actului de identitate la împlinirea vârstei de 14 ani
Documente necesare:
– cerere pentru eliberarea cărţii de identitate, semnată de minor şi de părinte (reprezentant legal);
– certificatul de naştere în original şi copie xerox;
– actul de identitate al unuia dintre părinţi, al tutorelui sau al reprezentantului legal, documentele cu care se face dovada domiciliului în original şi copie xerox;
– chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate (7 RON) achitată la Primărie;
– timbru fiscal în valoare de 1 RON.

Mihaela Tămaş0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase