Minori scăpaţi de sub control

Minori scăpaţi de sub control
La vârsta de 14 ani, sunt copii care plănuiesc hoţii prin violenţă. Din acest motiv, în cursul anului 2007, un număr de 580 de minori, cu vârste între 14 şi 18 ani, au comis fapte penale.

Fenomenul infracţional în rândul minorilor a înregistrat, în 2007, o uşoară creştere, spre deosebire de anii trecuţi. Acest lucru este dovedit de datele statistice, furnizate, la nivelul judeţului Hunedoara, de către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara (IPJ). Cei mai mulţi dintre infractorii minori, trimişi în judecată pe parcursul anului trecut au săvârşit furturi şi tâlhării, însă au fost şi copii care i-au şocat până şi pe anchetatori prin cruzimea de care au dat dovadă. Un astfel de caz s-a petrecut în municipiul Vulcan, unde doi minori, de 13 şi 17 ani, au omorât o femeie de 78 de ani. Au intrat în casa bătrânei în speranţa că vor găsi bani şi bunuri pe care să le poată valorifica, însă au fost surprinşi de aceasta. Speriaţi, au lovit-o cu un topor, în cap, lăsând-o fără suflare.


Câţiva dintre factorii care-i influenţează negativ pe adolescenţi sunt: migrarea masivă a părinţilor spre locuri de muncă din străinătate, climatul familial, sau anturajul. „Copiii rămân adesea doar în grija mătuşilor sau bunicilor, după ce părinţii părăsesc ţara. Mai sunt familiile în care există problema consumului de alcool sau a violenţei. Şcoala a pierdut din influenţa pozitivă, mai ales în mediul rural. Adesea, neimplicarea parentală, vis-a-vis de problemele copiilor, este cauza numărul unu, însă nici legea nu ajută prea mult. Infractorii minori ştiu că nu pot fi încarceraţi şi se comportă în consecinţă. Rareori un minor este condamnat chiar dacă se află la a doua infracţiune”, a declarat subinspectorul Ovidiu Illeş, ofiţer de prevenire în cadrul IPJ Hunedoara. Cei mai mulţi dintre minori nu sunt supravegheaţi de către părinţi în ceea ce priveşte relaţiile lor cu ceilalţi copii şi în legătură cu felul în care îşi petrec timpul liber, sau sunt supravegheaţi în mod superficial şi accidental. Insuficient prevenit, minorul poate lesne să cadă pradă ispitelor străzii.

Numărul infracţiunilor pe categorii de vârstă
– 89 – sub 14 ani;
– 178 – între 14 şi 16 ani;
– 318 – între 16 şi 18 ani.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !