MIRA propune despăgubiri pentru poliţiştii răniţi în misiune şi salarii în funcţie de activitate

Reactualizat la:
22Comentarii
MIRA propune despăgubiri pentru poliţiştii răniţi în misiune şi salarii în funcţie de activitate
Familiile poliţiştilor care îşi vor pierde viaţa în misiune vor primi până la 20.000 de euro, potrivit unui proiect de hotărâre iniţiat de MIRA ce urmează să fie introdus în Guvern, ministerul definitivând şi proiectul prin care salariile agenţilor vor creşte în funcţie de activităţile operative.

Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) anunţă, printr-un comunicat că a fost finalizată politica publică şi proiectul de hotărâre de Guvern privind asigurarea unor despăgubiri de viaţă, sănătate şi bunuri ale poliţiştilor, conform acestuia despăgubirile urmând a fi plătite exclusiv din bugetul ministerului.

Despăgubirile privesc cazurile de rănire în timpul serviciului, dar şi situaţiile de invaliditate sau deces în urma exercitării atribuţiunilor de serviciu. Sumele propuse proiect pentru despăgubiri sunt cuprinse între 6.000 şi 20.000 de euro, ca forme de sprijin cu destinaţie specială, iar după avizarea documentului de politică publică de către ministerele cu atribuţii in domeniu, proiectul de act normativ va a fi introdus în Guvern.

Şedinţa de luni, în care conducerea MIRA a hotărât forma finală a proiectului privind despăgubirile de viaţă pentru poliţişti a vizat în principal revendicările Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, una dintre acestea referindu-se la înăsprirea sancţionării faptelor de ultraj. Ministrul Cristian David şi-a reafirmat susţinerea pentru acest demers care urmează a fi făcut la Ministerul Justiţiei şi a desemnat un reprezentant care, alături de specialiştii din cadrul Poliţiei Române, să acorde asistenţă, pe această temă, membrilor comisiei de elaborare a Codului Penal.

O altă temă a şedinţei a vizat Proiectul de lege privind modificarea Statutului Poliţistului, care a fost aprobat şi transmis în procedură de avizare la celelalte ministere, urmând a fi promovat către Parlament. Conform acestuia, se instituie dreptul poliţistului de a primi din partea unităţii din care face parte sumele necesare asigurării asistenţei juridice pentru fapte săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu.
Totodată, poliţiştii care nu deţin o locuinţă proprietate personală vor avea dreptul la o indemnizaţie lunară de 50% din salariul de bază, pe o perioadă ce nu poate depăşi 15 ani, ca formă de sprijin pentru construcţia sau cumpărarea, o singură dată, a unei locuinţe. În acelaşi act normativ se va menţiona în mod expres dreptul poliţiştilor de a înfiinţa organizaţii sindicale.

MIRA a definitivat şi proiectul privind modificarea coeficienţilor de ierarhizare a agenţilor de poliţie, acesta urmând a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2009. În urma acestei modificări, salariile agenţilor de poliţie vor creşte în funcţie de activităţile operative pe care aceştia le desfăşoară.

În ceea ce priveşte plata către poliţişti a drepturilor de echipament pentru anul acesta, s-a înaintat documentaţia către Ministerul Economiei şi Finanţelor pentru deblocarea sumei şi plata drepturilor. Sumele, precizează MIRA, au fost aprobate săptămâna trecută de către Guvern.22Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor