Mircea Geoană: PSD îşi va respecta promisiunile

1Comentariu
Mircea Geoană, preşedintele Senatului şi al Partidului Social Democrat
Mircea Geoană, preşedintele Senatului şi al Partidului Social Democrat
Interviu cu Mircea Geoană, preşedintele Senatului şi al Partidului Social Democrat.

Jurnal bihorean: Ultima dată când aţi fost în Bihor, Mihai Bar era preşedintele filialei. Între timp, a venit o altă conducere. Ce s-a schimbat în interiorul filialei Bihor?

Mircea Geoană: Nu ascund faptul că am fost nemulţumit de rezultatele pe care le-am obţinut în alegerile locale de anul trecut. Potenţialul PSD în Bihor este mult mai mare şi trebuie să găsim soluţiile cele mai bune pentru a-l valorifica. PSD nu este un partid de locul doi, iar unde nu există performaţă trebuie să luăm măsuri. Asta am făcut în Bihor, dar şi în alte judeţe. PSD Bihor este acum o organizaţie mai unită, mai activă şi mai motivată. Claudiu Pop, căruia ţin să-i urez mult succes în rolul de subprefect, a reuşit să aducă un procent mai bun pentru PSD în alegerile parlamentare. Sunt convins că senatorul Ioan Mang, noul preşedinte PSD Bihor, va face treabă foarte bună aici în judeţ şi va aduce un rezultat mai bun pentru partid în alegerile din 2009.

Ce obiective are trasate PSD Bihor pentru alegerile europarlamentare?

PSD Bihor este într-o etapă de creştere susţinută şi cred că poate să obţină peste 20% în alegerile europarlamentare. Dincolo de acestea, există însă şi un alt tip de obiective valabile nu doar pentru PSD Bihor, ci pentru toate organizaţiile social-democrate din ţară. Este vorba despre o recâştigare a încrederii românilor, implicit a bihorenilor, şi de promovare a soluţiilor stângii moderne pe care PSD şi le asumă. Trebuie să vorbim oamenilor despre solidaritate, despre strângerea rândurilor în faţa crizei şi despre un plan curajos de relansare economică croit pe valoriile stângii, aşa cum se întâmplă în toată lumea. Aşa cum s-a văzut şi în alegerile din 2008, mesajul PSD începe să aibă un ecou foarte puternic în oraşe, în rândurile tinerilor şi chiar al micilor întreprinzători. Cred că acest fenomen se va manifesta şi în Bihor, însă cheia succesului este organizarea exemplară.

Urmează două scrutinuri, pentru PE şi pentru funcţia de preşedinte al statului. Un eventual succes la finalul celor două campanii ar putea duce la o repoziţionare a PSD în cadrul alianţei la guvernare cu PD-L?

Nu cred că instabilitatea politică sau guvernamentală e utilă României. Când am intrat la guvernare, ne-am luat un angajament în faţa milioanelor de români care au votat PSD. Am promis că nu-i vom lăsa pe cei săraci să plătească această criză economică şi am acţionat în consecinţă. Am impus condiţii optime pentru România în discuţiile cu FMI, am impus creşterea pensiilor, acordarea pensiei minime garantate şi a medicamentelor compensate. PSD îşi va respecta în continuare promisiunile, indiferent de rezultatul alegerilor din acest an. Atâta vreme cât partenerii de la PDL vor respecta condiţiile PSD legate de protejarea categoriilor vulnerabile, Coaliţia va funcţiona. Suntem parteneri egali la guvernare şi avem o responsabilitate egală pentru bunul mers al ţării.

PSD a fost considerat multă vreme ca un partid cu insuficientă priză la electoratul din Transilvania. Care sunt principalele argumente cu care partidul dumneavoastră vrea să elimine această prejudecată a alegătorului ardelean?

Transilvania este bazinul cel mai reprezentativ al stângii moderne. Aici se pune preţ în egală măsură atât pe solidaritate cât şi pe libera iniţiativă, pe egalitatea de şanse şi pe performanţa individuală, pe dezvoltare economică şi pe progres social. PSD s-a schimbat mult faţă de 2004 şi este astăzi un partid mult mai bine pregătit să reprezinte interesele transilvănenilor. Susţinem descentralizarea şi, prin miniştrii PSD, lucrăm deja la pachetul normativ menit să aducă decizia mai aproape de cetăţean. Suntem partidul care a grăbit paşii spre modernizarea politicii prin introducerea votului uninominal.
Am demonstrat că putem păstra un just echilibru între interesele comunităţii româneşti şi ale comunităţii maghiare. Nu în ultimul rând, am adus în prima linie a politicii din teritoriu oameni reprezentativi pentru tot ceea ce înseamnă spiritul transilvănean. În toate judeţele din Ardeal avem zeci, poate sute de consilieri, primari, lideri de organizaţie care sunt apreciaţi tocmai pentru seriozitate, competenţă şi apropiere de oameni.

Credeţi că mai există în PSD „bisericuţe” care să influenţeze deciziile şi, de ce nu, chiar linia partidului?

Cine caută „bisericuţe” în politica românească trebuie să se uite spre alte partide, şi nu spre PSD. La noi, un singur lucru influenţează decizia, şi anume votul. Fiecare organizaţie locală îşi spune cuvântul şi decide care este drumul partidului. Fără falsă modestie, suntem cel mai democratic partid politic din România, iar ultimii ani au demonstrat din plin acest lucru. Structural sunt un om care crede în democraţia veritabilă şi nu în personaje providenţiale, care transformă capriciul personal în literă de lege.

Călin Corpaş, Valentin Buda1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor