Mircea Popa, interimar la Bibliotecă

23Comentarii
ORADEA - Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Dumitru Ţiplea, a declarat pentru J.b. că noul şef interimar al Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” este Mircea Popa. Traian Ştef a fost demis în urma unui control al Corpului de Control al preşedintelui Consiliului Judeţean, oficial reproşându-i-se că ar fi deturnat 10.000 de euro pentru a deplasa la Paris un grup de 31 de persoane.

În timp ce preşedintele Radu Ţârle susţinea că deplasarea în „Oraşul luminilor” ar fi avut loc la un centru cultural privat, apropiaţii lui Traian Ştef spun că scopul deplasării a fost o vizită la Biblioteca Naţională din Paris. Mircea Popa nu se află pentru prima dată în poziţia de şef al Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”. El a mai deţinut poziţiile de director adjunct, respectiv director interimar, în urmă cu trei ani, atunci când directorul de drept, Constantin Mălinaş, se afla într-un concediu de boală prelungit, provocat de un scandal care a avut ca obiect dispariţia a 406 cărţi din patrimoniul cultural naţional. Mircea Popa a fost, practic, mâna dreaptă a lui Constantin Mălinaş.

 

Reloaded

 

Despre cărţile dispărute s-a spus că sunt „rarităţi bibliografice din secolele XV-XVII, chiar şi lucrări ex-libris”. Printre acestea se numărau ediţii rare ale operelor lui Schiller, Ovidiu, Voltaire, Cicero, Petrarca, dar şi vechi cărţi bisericeşti, ale căror valoare de piaţă ar fi depăşit chiar 4-5.000 euro.

De asemenea, printre exponatele dispărute se spunea că ar fi fost şi numărul din Revista „Familia” în care a debutat Eminescu. Mircea Popa s-a aflat şi în centrul scandalului pe care Biblioteca Judeţeană l-a purtat cu Episcopia Greco-Catolică. Popa a fost acuzat atunci că, din răzbunare, a concediat-o pe soţia purtătorului de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice, Ramona Jula, contabilă la Bilbiotecă, fiindcă nu s-a opus evacuării instituţiei din Palatul Episcopal.

Mircea Popa a fost ziarist la unul din oficioasele PCR, de unde a fost dat afară în urma unor probleme de familie. Aşa a ajuns bibliotecar la Oradea şi a făcut parte de colegiile redacţionale ale mai multor publicaţii. Împreună cu Constantin Mălinaş, Mircea Popa a participat şi la concursul pentru ocuparea postului de director la Biblioteca „Gheorghe Şincai”, dar atunci a pierdut în favoarea altui liberal, Traian Ştef.

Traian Ştef mai are la dispoziţie aproximativ 15 zile să conteste demiterea sa. Surse din anturajul directorului demis susţin că Traian Ştef va contestat ordinul preşedintelui Consiliului Judeţean. Traian Ştef are telefonul închis de mai multe zile. Nici directorul adjunct, Tavaszi Hajnal, nu vrea să comenteze instalarea lui Mircea Popa la conducerea Bibliotecii şi nu vrea să spună dacă va face sau nu echipă cu acesta. Aceasta, în condiţiile în care adjunctul Tavaszi Hajnal declarase pentru TVS că, în cazul în care Ştef va pleca de la conducerea Bibliotecii „Gheorghe Şincai”, şi ea va proceda la fel. Nici Mircea Popa nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei, în ciuda insistenţei reporterului. Surse din cadrul Bibliotecii Judeţene susţin însă că Mircea Popa i-ar fi spus lui Ştef victorios: „În sfârşit, liberalii au făcut dreptate”.

 

Veronica Bursasiu23Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor