Mișcarea Populară caută „oameni care să genereze încredere”

De Veronica Bursaşiu
Reactualizat la:
Marian Preda, Sebastian Lăzăroiu, Claudiu Popa, Daniel Funeriu
Marian Preda, Sebastian Lăzăroiu, Claudiu Popa, Daniel Funeriu

Fundaţia va fi „gardianul valorilor care stau la baza înfiinţării partidului ”. 

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu a fost vedeta întâlnirii pe care ledierii Fundaţiei Mişcarea Populară au avut-o cu bihorenii care au aderat la fundaţie, iar mai apoi cu presa locală. Aproximativ 50 de bihoreni au răspuns invitaţiei preşedintelui Mişcării Populare, Marian Preda de a avea un prim contact la Hotel Forum Continental. Marian Preda a fost însoţit de consilierii prezidenţiali Daniel Funeriu şi Sebastian Lăzăroiu. Boardul Mişcării Populare se află într-un turneu de înfiinţare ale filialelor Fundaţiei în Transilvania.

Filiala Bihor a Fundaţiei Mişcarea Populară este cea de-a 26. Marian Preda spune că peste 100 de bihoreni au aderat la Fundaţie online, iar lista cu coordonatorii filialei, selectaţi pe baza CV-urilor trimise şi a discuţiilor care au avut loc la Oradea va fi făcută publică în maxim o săptămână. Membrul fondator al Mişcării Populare, Daniel Funeriu spune că există mai multi candidaţi pe posturi. Liderii Mişcării au oferit şi date statistice conform cărora, 85% dintre membrii Fundaţiei nu au mai făcut politică, dar nu au exclus posibilitatea ca în viitoare formaţiune să vină şi oameni care au mai făcut politică.

Vor să reseteze clasa politică

Contrar aparenţelor, liderii formaţiunii spun că nu partidul condus de Vasile Blaga are cel mai mult de pierdut. Chiar dacă cei mai vizibil membrii al Mişcării Populare sunt membrii PDL. „Ca analist politic, eu vă spun că PNL are cel mai mult de pierdut prin înfiinţarea Mişcării Populare. Cât va fi puternică Mişcarea Populară, PNL va trebui să stea la guvernare cu PSD şi aceasta nu e în folosul PNL. Toate partidele au oameni de calitate, dar dacă vin din PSD la noi , avem o problemă fiindcă nu suntem pe aceeaşi lungime de undă. Sunt oameni de calitate în PNL, ca şi în PDL, chiar şi în PSD sunt, şi am spus de la început că nu respingem aceşti oameni dacă împărtăşesc aceleaşi valori. Avem o preferinţă pentru oameni care n-au mai făcut politică, ei sunt cam 85% dintre membrii fundaţiei. Nu respingem oamenii de calitate care se revendică de la centru-dreapta. Dacă pleacă oameni din partide nu suntem noi de vină, nici cei 58% dintre români care nu au participat la vot. Dacă pleacă oameni din partide, de vină sunt liderii formaţiunilor de la care pleacă”, a spus Lăzăroiu. Liderii Mişcării Populare au ţinut să precizeze cum vor funcţiona Fundaţia, respectiv partidul Mişcarea Populară: „pe modelul marilor partide din America, unde ONG-urile sunt un suport pentru partide, surse de competenţă şi de resurse umane, care creează politici sociale, politici economice, pe care le înaintează guvernanţilor ca să le aplice.Fundaţia va fi gardianul valorilor care stau la baza înfiinţării partidului.Fiindcă cei rămaşi în afara partidului, care nu participă la decizii au libertatea de a critica, de a monitoriza şi evalua partidul, va fi un ochi extern pentru viitorul partid. ”

Daniel Funeriu a spus că viitoare formaţiune nu va sufeti de aceleaşi neajunsuri ca şi partidele prezente acum pe scena politică care„ sunt nişte găşti compuse din găşti mai mici: gaşca Mazăre, gaşca Dragnea, gaşca Oprişan”. Fundaţia Mişcarea Populară va funcţiona, totodată ca „un instrument care să asigure ca mecanismele de selecţie, formare şi promovare a cadrelor în partid vor fi demne de secolul XXI şi de România secolului XXI.”. Consilierul prezidenţial a pareciat că în acest moment este nevoie de „o resetare a clasei politice româneşti ”, deoarece majoritatea formaţiunilor politice au , la nivelul I şi II oameni care provin din structurile Securităţii, ale FSN şi altfel nu se poate schimba clasa politică.

În opinia lui Daniel Funeriu, viitorii lideri al Mişcării Populare vor trebui „ să fie oameni care să genereze încredere celor din jurul lor ”. Aceasta deoarece, în opinia liderilor Mişcării Populare, lipsa încrederii este cea mai mare problemă în societatea românească: „lipsa de încredere între oameni, între oameni şi instituţiile statului, între oameni şi clasa politică”. „Nu vom fi niciodată o organizaţie care se închide în sine, care pune condiţii de studii, pentru că prefer un agricultor cinstit unui profesor universitar plagiator sau şpăgar. În ceea ce priveşte viitorii lideri ai Mişcării Populare în Bihor, veţi avea surprize extrem de plăcute”, a spus Daniel Funeriu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !