Misterele Egiptului la Timisoara: statueta disparuta pe vremea lui Ceausescu, regasita in Castelul Huniade

De S.P.D.
Foto (c) fotosen.ro
Foto (c) fotosen.ro
O statuetă egipteană preţioasă, despre care se credea că a fost furată încă din anii ‘ 80, a fost găsită într-un container sigilat, într-unul dintre depozitele Muzeului Banatului. Cu o vechime de cca 3000 de ani, piesa de granit se află acum într-un seif şi va fi expusă în Castelul Huniade, într-o sală special dedicată artefactelor din Egipt şi Cipru, a declarat directorul muzeului, arheologul Dan Leeopold Ciobotaru.

Statueta a intrat în patrimoniul Muzeului Banatului în 1908, printr-o donaţie a arhitectului Maximilian Hertz. Născut în 1856 în localitatea Grăniceri din judeţul Arad, Max Hertz, care şi-a petrecut adolescenţa la Timişoara, a studiat arhitectura la Budapesta şi la Viena, apoi a ajuns în Egipt, devenind, sub domnia lui Hussein Hilmy al II-lea, şef al lucrărilor publice şi patrimoniului din Egipt, directorul Muzeului Islamic din Cairo şi chiar…paşă. El a făcut două importante donaţii către muzeul timişorean, acestea alcătuind fondul colecţiei egiptene a Muzeului Banatului de astăzi.

„Statueta egipteană este o piesă care de vreo de 30 de ani, respectiv din anii ‘ 80, nu a mai fost găsită. S-a considerat la vremea respectivă că a fost furată, din câte ştiu organele de miliţie din epoca respectivă au efectuat şi o anchetă, oricum, piesa a fost trecută şi în acte ca fiind dispărută, Am regăsit-o acum, sub sigiliu, într-un depozit din Castelul Huniade. Prima datare a statuetei o avem chiar de la Max Hertz, ca fiind anul 1000 înainte de Christos. Însă chiar în acestă perioadă, la Muzeul Banatului se află un reputat egiptolog din Belgrad, care studiază întreaga colecţie şi va publica, sub egida muzeului nostru, o lucrare ştiinţifică şi un catalog de colecţie”, a declarat, pentru www.tion.ro, arheologul Dan Leopold Ciobotaru, directorul Muzeului Banatului.

Colecţia egipteană cuprinde aproximativ 50 de piese: statuete funerare, sarcofage, obiecte ceramice, scarabei, un fragment din capacul unui sarcofag, precum şi o bucată din peretele unui sarcofag pictat cu trei scene mitologice cu inscripţii hieroglifice încadrate cu benzi orizontale.

„Odată cu această statuetă, care din câte ştim până în acest moment aparţine dinastiei a 21-a, a fost declarată dispărută o statuetă de bronz, reprezentare a taurului Apis, care nu a mai fost niciodată găsită. Nu se ştie încă nici cum, când, în ce împrejurări a dispărut piesa respectivă. Acum însă, odată cu acest cap de granit egiptean, a fost descoperit un opaiţ. Ar putea fi egiptean, însă abia după ce îl vor studia şi expertiza egiptologii vom şti cu certitudine. Oricum, muzeului nostru i-au fost donate de către Max Hertz 6 opaiţe egiptene, din care până acum mai existau doar 5. După evaluarea experţilor vom şti daca piesa găsită este cea care întregeşte colecţia”, a precizat muzeografa Nicoleta Demian, care s-a ocupat de inventarierea colecţiei.

După renovare, la Castelul Huniade va exista o sală de expoziţie dedicată special obiectelor antice din Egipt şi Cipru, a promis directorul Muzeului Banatului0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !