„Mistreţul nu este singurul ţap ispăşitor al pestei porcine africane!”

2Comentarii
„Mistreţul nu este singurul ţap ispăşitor al pestei porcine africane!”
Deputatul PNL Găvrilă Ghilea spune că apariția PPA pe teritoriul României era previzibilă încă din 2012 și face referiri la precedentul 1984.

În prima sa declaraţie politică din noua sesiune parlamentară, deputatul liberal Găvrilă Ghilea a prezentat concluziile unei „Analize calitative a riscului de pătrundere a pestei porcine africane în România”, elaborate în urmă cu aproape 15 ani sub egida ANSVSA.

Această analiză susţine că endemizarea acestei epizootii în ţările din imediata vecinătate a Federaţiei Ruse era previzibilă şi iminentă încă de la finele anului 2012, şi nu doar din 2017, cum se vehiculează în prezent.

Printre factorii de risc ai introducerii virusului pestei africane în ţara noastră, identificaţi în documentul citat de parlamentarul bihorean, se numără camioanele care se întorceau în comunitate din zonele infectate din Rusia şi Ucraina, dar şi traficul ilicit peste graniţă cu porci proveniţi din statele terţe vecine din zona N-E a României.

De asemenea, alimentele introduse fraudulos la frontieră de pasageri/turişti veniţi din Federaţia Rusă, Belarus şi Ucraina. Doar printre ultimele ameninţări menţionate se regăsesc „porcii mistreţi din statele terţe vecine României în zonele de N-E, care puteau trece graniţa în migraţia lor de căutare a unor biotopuri favorabile”.

Precedentul 1984

În demersul său, deputatul PNL semnalează că autorii analizei citate au sesizat încă din anul 2013 că „la niciunul dintre PIF-urile sau punctele de trecere a frontierei de pe graniţele de Est, România nu are amenajate dezinfectoare rutiere şi nici alte mijloace de dezinfecţie, ceea ce creşte simţitor posibilitatea de pătrundere a bolii în ţară”, concluzionând astfel că „mistreţul nu este singurul ţap ispăşitor al proliferării pestei porcine africane”.

Pe de altă parte, parlamentarul liberal a evocat un precedent din istoria recentă când, în anul 1984, peste un milion de porci au fost sacrificaţi pentru limitarea unei epizootii de pestă porcină clasică, menţionând că „au urmat câţiva ani grei pentru români, marcaţi de o criză alimentară generalizată, la finele cărora regimul politic comunist s-a prăbuşit”, dar şi că „în prezent, evoluţia explozivă a epizootiei de pestă porcină africană are consecinţe încă greu de apreciat din punct de vedere sanitar-veterinar, dar şi social-economic. Şi cu atât mai puţin politic…”.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor