Mitropolia povăţuieşte preoţii să nu facă politică

Mitropolia povăţuieşte preoţii să nu facă politică
Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului i-a sfătuit, miercuri, pe preoţii care doresc să candideze la consilii locale sau judeţene să se abţină, iar cei care o vor face totuşi să nu fie sprijiniţi financiar de vreun partid politic.

Preoţii care optează pentru administraţie nu au voie, totodată, să implice „energiile parohiale – spaţiul liturgic, Consiliul, Comitetul, Adunarea – sau a altor preoţi locali sau vecini”.

„În general, pentru protejarea titlului de nobleţe duhovnicească pe care îl presupune uniforma sacerdotală, preoţii sunt sfătuiţi să se abţină de la implicarea lor în organismele politice al statului, cum sunt Consiliile locale şi judeţene, participând la viaţa şi bunăstarea cetăţii în cadrul generos pe care li-l conferă vocaţia harică şi atributiile pastorale”, se arată într-o scrisoare adresată preoţilor şi dată miercuri publicităţii.

În documentul emis miercuri se impun anumite criterii pentru preoţii care decid, totuşi, să se înscrie în cursa electorală.

Doar cu acordul protopopului

„Cererea scrisă a unui preot de a candida pentru un loc în Consiliul local sau judeţean trebuie să cuprindă declaraţia, atestată de protopop şi de inspectorul eparhial, că petiţionarul este la zi cu obligaţiile pastorale, inclusiv cele prevăzute în articolul 50 (a) din Statutul pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române”, se precizează în scrisoare.

Sinodul a mai stabilit că Chiriarhul locului poate acorda aprobarea candidaturii, de la caz la caz, cu avizul Permanenţei Consiliului Eparhial, după verificarea tuturor condiţiilor.

Potrivit documentului citat, dacă preotul candidat a reuşit să ocupe locul pe care şi l-a dorit, el este obligat ca după fiecare şedinţă a Consiliului respectiv să aducă la cunoştinţa Chiriarhului său agenda acesteia, cu temele votate de el pro sau contra.

„Când Chiriarhul constată că prezenţa sau activitatea preotului într-un astfel de consiliu este neproductivă sau dăunătoare, el îi poate retrage aprobarea, iar acesta trebuie să-şi dea demisia”, se mai arată în documentul citat.

În document se mai precizează că dacă preotul candidat nu a obţinut voturile necesare intrării într-un astfel de consiliu, aceasta se consideră un vot de blam din partea societăţii, care îi oferă un bun prilej de reflecţie pentru viitor.

„În ansamblul ei, Biserica Ortodoxă Română participă activ la viaţa şi prosperitatea cetăţii, în acord cu învăţătura, tradiţia şi morala creştină şi în funcţie de trebuinţele imediate şi de durată ale poporului român”, a susţinut Sinodul Mitropolitan.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a hotărât că preoţii pot participa la alegeri ca independenţi pentru funcţiile de consilier local sau consilier judeţean cu aprobarea ierarhului superior, dar nu pentru funcţiile de primar.

Gheorghe Nemeş, de acord

Deciziile Sinoadelor Bisericii Ordodoxe Române şi al Mitropoliei sunt agreate de preoţii orădeni care au avut contacte mai strânse cu lumea laică. Părintele Gheorghe Nemeş care a făcut parte repetat din Consiliul Local Oradea apreciează: „Ca şi consilierei locali, preoţii pot să facă administraţie fără politică. Opinia preoţilor despre proiectele culturale şi sociale e binevenită. Totodată consilierii locali sunt mai reţinuţi în prezenţa unei feţe bisericeşti”.

Şi părintele Augustin Lucian, tatăl fostului politician Ioan Lucian, actual preşedinte al Federaţiei Patronilor Bihoreni, crede de asemenea că preoţii pot face parte din administraţie dacă nu sunt angajaţi politic. „E bine ca din Consilii să facă parte oameni cu frica lui Dumnezeu, care să vegheze la respectarea drepturilor enoriaşilor atunci când intersele partidelor derapează de la linia cea dreaptă.”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !