Miză mare pentru decanatul de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
16Comentarii
Miză mare pentru decanatul de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea
CV-ul l-a scos din cursa pentru decanatul Facultăţii de Medicină de Farmacie pe dr. Gheorghe Bumbu.

Harababură în toată regula la Facultatea de Medicină şi Farmacie. Membrii Consiliului FMF i-au invalidat profesorului Gheorghe Bumbu candidatura la decanat pe motiv că nu şi-a completat CV-ul în format Europass. Deşi, potrivit legii, trebuia să fie audiat în Consiliul Facultăţii şi lăsat să-şi prezinte planul managerial pentru a primi sau nu avizul necesar prezentării la concursul care va avea loc în perioada 10-14 iunie, dr. Bumbu a fost scos din cursă prematur. Membrii Consiliului Facultăţii au supus la vot dacă dosarul lui Bumbu este validat, fără să-l mai audieze, aşa cum au făcut-o în cazul contracandidaţilor săi: Adrian Maghiar şi Florian Bodog. Decizia a fost contestată, vineri, de profesorul Bumbu la Oficiul Juridic al Universităţii.

„Toţi candidaţii am primit un email din partea decanului, cu programul. În email era precizat că toţi candidaţii trebuie să-şi prezinte planul managerial într-un timp de 10 minute. Eu am fost chemat şi lăsat pe coridor. Practic, schimbând derularea programului, au schimbat regulile în timpul jocului. Am contestat faptul că nu am fost audiat, aşa cum prevede Legea Educaţiei Naţionale. Biroul Juridic al Universităţii este cel care va da verdictul final, mai ales că articolul 43 din Anexa 2 a Cartei UO face referire la CV-ul pe care trebuie să-l depună decanii”, a declarat dr. Bumbu.

Eliminarea prematură din cursa pentru decanatul Facultăţii de Medicină şi Farmacie a creat un adevărat haos la FMF.

Cadrele didactice de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea care sperau într-o competiţie corectă pentru decanat, bazată pe un plan managerial şi pe idei inovatoare pentru instituţie, au avut parte de o surpriză neaşteptată şi deloc favorabilă imaginii FMF şi Universităţii din Oradea.

Cu puţin timp înainte ca membrii Consiliului Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea să se întrunească pentru a-şi da avizul pentru ca cei care râvnesc acest post să poată participa la concursul de decani (organizat de rector în perioada 10-14 iunie), Florian Bodog, a solicitat rectoratului şi Oficiului Juridic al Universităţii un punct de vedere în legătură cu CV-ul depus de contracandidatul său, prof. dr. Gheorghe Bumbu, care nu a fost redactat în format Europass. Răspunsul nu l-a satisfăcut pe Bodog şi nu i-a ajutat nici pe cei din Consiliul Facultăţii, care au trebuit să supună la vot dacă CV-ul din dosarul profesorului Bumbu este conform procedurii sau nu.

,,Am spus toate punctele de vedere în legătură cu validarea dosarelor candidaţilor şi s-a hotărât să se supună la vot validare a dosarelor (care trebuiau să fie conform prevederilor Cartei şi Regulamentul de organizare şi desfăşurare a alegerilor şi concursurilor pentru structurile şi funcţiile de conducere la Universitatea din Oradea). 8 dintre cei 21 de membrii prezenţi au votat împotriva validării dosarului prof. Bumbu, 8 au votat pentru, iar 5 s-au abţinut, în timp ce eu şi domnul Maghiar am obţinut 20 de voturi pentru validare şi o abţinere. Cei din Consiliul FMF au hotărât că nu mai audiază candidatul dacă dosarul e invalid. I-am comunicat rezultatul colegului meu, Gheorghe Bumbu, care aştepta pe hol’’, a relatat Florian Bodog. Doar că articolele din Carta şi Regulamentul de organizare şi desfăşurare a alegerilor şi concursurilor la Universitatea din Oradea se bat cap în cap. Este vorba de art. 11 şi art. 43, respectiv art. 44, alin. 2 din Anexa 2 la Carta Universităţii din Oradea. Dacă unul prevede că fiecare candidat trebuie să-şi depună CV-ul în format Europass, celălalt, nu face nicio referire la această condiţie.

Neconcordanţe

,,În Metodologia de organizare a concursului în două articole apar referiri la CV: într-unul se stipulează CV, iar în alt articol se precizează că CV trebuie să fie în format Europass. Lucrurile sunt discutabile. Trebuie armonizate Carta Universităţii şi Regulamentul de organizare a alegerilor, de altfel, anexă la Cartă’’, admite rectorul Constantin Bungău. Modificări care pot fi făcute doar de Senatul UO.

Chestionat în legătură cu cele două inadvertenţe, Sorin Curilă, preşedintele Senatului Universităţii din Oradea nu ştia despre ele şi a asigurat redactorul Jurnal bihorean că le va studia.

Aceste neconcordanţe au lăsat loc la interpretări, astfel că profesorului Gheorghe Bumbu nu i s-a permis să participe la concursul pentru funcţia de decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie, pentru care mai concurează Florian Bodog şi Adrian Maghiar. Profesorul Bumbu nu a mai fost audiat de către Consiliul Facultăţii, cum s-a întâmplat în cazul contracandidaţilor săi, şi deci nu a primit avizul Consiliului necesar participării la concursul organizat de rector.

,,Domnul Bumbu nu a mai rămas la audieri. A ţinut doar să salute membrii Consiliului. Ne-a spus doar: <> şi a plecat. S-a consemnat în procesul verbal că se retrage. Astfel, pe buletinele de vot pentru validare a fost trecut <> şi s-a trecut la audierea candidaţilor, la prezentarea planurilor manageriale. La votul de avizare eu am primit 18 voturi, iar domnul Maghiar, 19’’, a mai explicat Bodog.

Vineri însă Gheorghe Bumbu a contestat decizia Consiliului Facultăţii şi aşteaptă punctul de vedere al Oficiului Juridic al Universităţii.
„Am contestat faptul că nu am fost audiat, aşa cum prevede Legea Educaţiei Naţionale. Biroul Juridic al Universităţii este cel care va da verdictul final, mai ales că articolul 43 din Anexa 2 a Cartei UO face referire la CV-ul pe care trebuie să-l depună decanii”.

Dacă unii dintre membrii Consiliului FMF susţin că s-au depăşit limite, alţii consideră că s-a dat naştere unei situaţii penibile şi chiar războinică, în timp ce alţii au apreciat că trebuiau audiate toate planurile de management şi lăsaţi toţi trei să candideze, iar rectorul să decidă care este cel mai potrivit pentru funcţia de decan.



16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor