Mobila, „cireaşa” de pe Corso

10Comentarii
Mobila, „cireaşa” de pe Corso
ORADEA – Avem un Corso, şi asta ne ocupă tot timpul. Acum trei ani, proiectul pentru pavaj, fântâni şi iluminat public a stârnit un prim val de discuţii: organizat şi plătit din banii Primăriei, concursul a fost câştigat de un salariat al Primăriei, arhitectul-şef Andrei Luncan.

Punerea în operă a stârnit din nou spiritul critic al orădenilor, iar acum montarea mobilierului stradal este cireaşa de pe tortul dezbaterilor în contradictoriu.

Bani buni
Conform Direcţiei Patrimoniu din Primărie, pentru o bancă de genul celor plasate pe pietonal, cumpărată de la SC Apel Industries SRL, s-a plătit 1.251,88 RON, iar pentru câte un coş de gunoi câte 1.698,13 RON, sume fără TVA. În pachetul de cinci miliarde de lei vechi, pe care directorul tehnic Dumitru Fildan spunea că Primăria l-a băgat în mobilier stradal, mai intră un fel de bănci, cumpărate de la firma băimăreană Parkdecor. Opiniile despre noua investiţie a Primăriei sunt împărţite.

„Cuminte”

„E foarte greu să aduci un mobilier care să şi sune cu spaţiul, să fie modern şi să nici nu fie kitsch. Pe mine, personal, nu mă deranjează, deşi poate nu toate detaliile sunt reuşite. Varianta actuală este una cuminte pentru un spaţiu sensibil cum e pietonalul nostru art nouveau. Toate aceastea trebuie considerate cu aprecierea că, personal, eu sunt, poate, cea mai subiectivă dintre toţi orădenii”, crede Anemarie Szabo. Tânăra arhitectă a fost singura care s-a înscris în competiţia câştigată, în final, de Andrei Luncan, arhitectul-şef al Oradiei.

„Ca să am o părere personală ar trebui să văd lucrarea terminată. Mi-e greu să mă pronunţ despre aspectul mobilierului de pe Corso, pot spune că este frumos ca textură, dar nu e bine armonizat cu specificul străzii. Înţeleg că e greu de găsit o soluţie convenabilă, modernă şi armonioasă cu art-nouveaul sau secessionul Corso-ului, dar ar trebui mai multă atenţie, dacă dorim să facem un pietonal care să atragă orădenii, nu să-i sperie. Fântânile, însă, cu siguranţă nu sunt potrivite. Dacă apa urcă la un metru, stropeşte la o depărtare de doi metri şi, cum acolo e îngust spaţiul, omul nu are unde să se ascundă să nu fie stropit”, comentează Adrian Popescu-Sturz, arhitect-şef în cadrul Consiliului Judeţean.

OK, dar aiurea
Anonimatul oferă cadru pentru opinii mai tranşante. „Faptul că mobilierul este modern, iar contextul arhitectural Art Noveau, nu ar fi, în sine, o problemă. Problema mare este pavajul, iar la modul în care a fost conceput este cam indiferent ce se pune peste. În principiu, mobilierul e OK, dar este amplasat aiurea, iar eu am mari temeri că în decurs de doi ani se va degrada. Singura mea obiecţie privind mobilierul este că jardinierele sunt supradimensionate, deoarece importantă ar trebui să fie planta, şi nu lada în care o punem”, consideră un arhitect care nu doreşte să-şi divulge identitatea.

Cristina Ghilea10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor