Modalităţi de muncă în Europa

ORADEA – Bihorenii care doresc să muncească legal în Europa au mai multe posibilităţi de a-şi alege un loc de muncă. AJOFM Bihor prezintă pentru cititoriii Jurnalului bihorean care sunt aceste modalităţi.

„O primă modalitate este prin intermediul Oficiului pentru Migraţia Forţei de Muncă (OMFM). Pentru serviciile OMFM nu se percepe nici un comision”, a declarat Maricica Juca, purtătorul de cuvânt al AJOFM Bihor.

După depunerea dosarului în baza de date a oficiului, solicitantul se va prezenta la preselecţie după ce va fi înştiinţat. „Decizia de acordare a unui contract de muncă lucrătorului român revine în exclusivitate angajatorului străin”, a precizat Juca. Datele de contact ale OMFM se găsesc la adresa: www.omfm.ro.

O altă modalitate de găsire a unui loc de muncă este prin intermediul unui agent privat având ca activitate principală selecţia şi plasarea forţei de muncă. Organizarea şi funcţionarea unor astfel de firme sunt reglementate de Legea 156/2000, privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate. Detalii privind firmele de intermediere se pot afla la adresa: www.inspectmun.ro şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor.

 

EURES

O dată cu integrarea în UE, România participă la reţeaua EURES. EURES este o reţea de cooperare între Comisia Europeană şi Serviciile Publice de Ocupare din statele membre ale Spaţiului Economic European şi Elveţia, precum şi alte instituţii sau organisme implicate pe piaţa munciidin acest spaţiu, pentru a facilita libera circulaţie a forţei de muncă.

ANOFM prin intermediul website-ului propriu: www.anofm.ro/eures pune la dispoziţia persoanelor interesate toate ofertele de locuri de muncă vacante primite de către consilierii EURES români din ţările SEE şi Elveţia. „Pe acest site pot fi făcute publice şi ofertele angajatorilor români care doresc să recruteze forţă de muncă din statele SEE şi Elveţia”, informează Maricica Juca. Locurile de muncă vacante la nivel european pot fi vizualizate la adresa: http://www.eures.europa.eu.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !