Modalități surprinzătoare de a ne simți mai puțin ocupați

Modalități surprinzătoare de a ne simți mai puțin ocupați
Vacanța s-a terminat, suntem din nou cuprinși în ritmul cunoscut al zilelor de muncă. Și dintr-o dată ne simțim copleșiți și ocupați de sarcinile pe care le avem de îndeplinit în familie, la muncă și acasă.

Dar am putea, oare, să îndeplim toate aceste sarcini chiar fără să ne simțim atât de împovărați și copleșiți?

Melanie Rudd, Kathleen D. Vohs și Jennifer Aaker de la Stanford University au vrut să știe când este momentul în care oamenii simt că au într-adevăr timp – nu se simt ocupați sau copleșiți. După cum a arătat cercetarea lor, acest lucru nu se întâmplă foarte des în experiențele zilnice. Cu toate acestea experimentele lor au arătat că atunci când participanții au trăit sentimentul copleșitor al propriei micimi sau sentimente de respect amestecate cu teamă și uimire aceștia au simțit că au mai mult timp la dispoziție și că au avut mai multă răbdare. De fapt au constatat chiar că au mult mai mult timp la dispoziție decât au crezut și unii chiar s-au angajat în acțiuni de voluntariat ca să îi ajute pe alții. Trăim sentimentul copleșitor al propriei micimi mai ales atunci când contemplăm natura în toată splendoarea ei: munți înalți, păduri dese, cascade gigantice sau animalele de o mărime impresionante cum ar fi balenele, elefanții, sau multe alte specii. Unii oameni au realizări remarcabile (cum ar fi traversarea pe sârmă a Marelui Canion, cucerirea Everestului cu mijloace precare, etc.). Urmărindu-le performanța poate să conducă la trăirea sentimentelor de respect amestecat cu teamă și uimire. Așa încât, pentru ca să reușiți să vă simțiți mai puțin ocupați sau mai puțin copleșiți, acordați-vă din când în când prilejul să simțiți cele descrise mai sus. Puteți face acest lucru apelând la numeroasele videoclipuri de pe internet unde veți găsi de admirat atât frumuseți ale naturii, cât și realizări omenești de excepție.

O metodă foarte bună este aceea de a vă crea propriul ritual care să vă ajute să nu vă simțiți ocupat. David Eilam, Rony Izhar și Joel Mort de la Tel-Aviv University, Israel au arătat că creierul uman tinde să fie mai calm atunci când este angajat în comportamente repetitive cum ar fi ritualurile. De fapt ritualurile sunt modalitatea cea mai eficientă de a gestiona stresul. Așa încât, încercați să vă creați un asemenea ritual pentru situațiile în care vă simțiți copleșit și extrem de ocupat. Un exemplu de posibil ritual poate consta în mișcări ușoare ale capului care să întindă mușchii gâtului, lipind urechea dreaptă de umărul drept și apoi urechea stîngă de umărul stîng, coordonate cu inspirații și expirații controlate și executate în timp ce ne spunem în gând: „Am destul timp!”. Oricare ar fi ritualul pe care vi-l construiți este important ca ceea ce v-ați propus să faceți să aibă o ordine bine stabilită și pe care s-o respectați de fiecare dată când simțiți că sunteți suprasolicitați. Și trebuie neapărat să însoțiți acest ritual cu gândul „Am destul timp!”. Un asemenea ritual vă va ajuta în mod cert să nu vă mai simțiți atât de ocupat. Pentru întrebări suplimentare, adresaţi-vă psihologului nostru la adresa de email: cabinetpsiho_lazasofia@yahoo.com.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !