Modernizare prin demolare: Proiectul Plevnei, întors de Comisia Zonală de Cultură

De Cristina Ghilea
23Comentarii
De partea cealaltă a podului, Primăria a demolat deja Vulcanizarea din intersecție, pentru a face loc sensului giratoriu.
De partea cealaltă a podului, Primăria a demolat deja Vulcanizarea din intersecție, pentru a face loc sensului giratoriu.
Având în vedere că locația este în Centrul istoric, specialiștii cer Primăriei detalierea soluției.

Planurile municipale de reamenajare a străzii Plevei ca legătură rutieră cu două benzi, între Podul Centenarului și strada Tudor Vladimirescu, a fost trimis la completare de Comisia Zonală pentru Monumente Istorice. Proiectul a ajuns, în martie, în dezbaterea comisiei, care a apreciat că documentația depusă este incompletă față de amploarea lucrării propuse.

Primăria vorbea de o „modernizare” a străzii, când – în realitate – e vorba de lărgirea străzii prin demolarea a șase case. Întreaga „acțiune” se petrece într-o zonă protejată a Oradiei, unde cetățenilor proprietari de imobile le sunt impuse multiple restricții în intervențiile la imobile.

Se cere memoriu istoric…

„Comisia s-a întrunit în 26 martie și a analizat documentația. Conform Planului Urbanistic General al Municipiului Oradea, se va realiza o documentație de Plan Urbanistic pentru Zona Construită Protejată, bazată pe studiu istoric și studiu de trafic. Asta ar însemna o detaliere a propunerii. Li se solicită și un memoriu istoric, să argumenteze pentru ce trebuie luată această decizie, de ce nu ar merge și varianta care să nu necesite demolare, de exemplu. Mingea este acum în terenul Primăriei”, spune Lucian Silaghi, directorul Direcției Județene de Cultură.

… și consultarea celor afectați

Conform uzanțelor, demolarea celor șase case nu se poate face până când proiectul de lărgire a străzii nu are avizul Comisiei Zonale. În mod normal, un plan urbanistic se face cu consultarea publicului, ceea ce implică și consultarea celor direct afectați.

Reclamanții: „Primăria face un abuz de drept în această situație și încearcă să lămurească proprietarii că exproprierea <este în interesul lor> și să nu își <îngreuneze> situația, de parcă proprietarii imobilelor ar fi autorii unei infracțiuni.” Deschiderea Podului Centenarului ar ven...23Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor