Modificări legislative privind asigurările RCA (III)

Reactualizat la:
1Comentariu
Modificări legislative privind asigurările RCA (III)
În cazul nefericit în care se produce un eveniment rutier trebuie să știți că potrivit modificărilor aduse de Ordonanța de Urgență nr. 54/2016 trebuie să notificați accidentul auto în maximum cinci zile lucrătoare.

În cazul în care sunteți victima unui accident rutier produs din vina unei alte persoane, aflate la volanul unui autovehicul (sau chiar produs din vina conducătorului autovehiculului în care vă aflați), aveți dreptul să solicitați despăgubiri (daune materiale și morale) direct asiguratorului RCA la care proprietarul sau utilizatorul mașinii vinovat de producerea accidentului are încheiat contractul de asigurare RCA. Chiar și în situația în care șoferul vinovat de producerea accidentului nu are încheiat un contract RCA valabil la data accidentului, victima se poate adresa Biroului Asigurătorilor de Vehicule din România, instituție nou-formată prin ordonanța mai sus menționată.

Se vor acorda despăgubiri în bani pentru vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial. De asemenea vor fi acoperite prejudiciile materiale, inclusiv costuri de radiere şi înmatriculare sau costuri cu taxe de timbru. Spre exemplu, în cazul în care se stabilește că autoturismul este avariat în totalitate (așa numita dauna totală), cel prejudiciat își va achiziționa un alt autoturism, fapt ce presupune plata unor sume de bani în vederea înmatriculării acestuia (taxe pentru eliberarea unui nou talon auto și numere de înmatriculare, plata unui nou timbru de mediu, s.a.). Toate aceste cheltuieli vor fi acoperite de asigurătorul RCA.

În măsura în care sunt dovedite cu acte se vor despăgubi și prejudiciile constând în cheltuieli cu limitarea prejudiciului sau cheltuieli aferente diminuării valorii vehiculului după reparaţii, precum și prejudicii reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat.

Asigurătorul mai este obligat să acopere cheltuielile de judecată efectuate de către persoana prejudiciată sau cheltuielile aferente în cazul soluţionării alternative a litigiului. Spre exemplu, dacă se apelează la serviciile unui mediator cheltuielile legate de onorariul acestuia vor fi suportate tot de către asigurător, în același fel în care vor fi suportate și cheltuielile legate de angajarea unui avocat.

În final menționăm faptul că, în cazul în care sunteți victima unui accident de circulație, iar autoturismul dvs. nu se mai poate deplasa prin mijloace proprii, vă puteți recupera și cheltuielile legate de transportul vehiculului avariat, de la locul accidentului la locaţia în care se găseşte centrul de constatare a daunelor și ulterior la unitatea reparatoare a vehiculului.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor