Modificari privind impozitul pe venit

De Dan Birta
Modificari privind impozitul pe venit
Contribuabilii care obţin venituri din activităţi agricole trebuie să depună o declaraţie la Fisc până la 25 mai.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor face o serie de precizări în ceea ce priveşte ultimele modificări ale impozitului pe venit, începând cu 01.02.2013.

Astfel, nu sunt venituri impozabile, în înţelesul impozitului pe venit, veniturile obţinute din valorificarea masei lemnoase în volum maxim de 20 mc/an, exploatată în regie proprie de persoanele fizice potrivit Codului silvic sau prin intermediul formelor de proprietate asociative.

Pe de altă parte sunt sunt venituri de natură salarială şi remuneraţia plătită avocatului coordonator numit/ales pentru activitatea de coordonare desfăşurată în cadrul societăţii civile profesionale de avocaţi şi societăţii profesionale cu răspundere limitată, potrivit legii. De asemenea este considerat venit de natură salarială indemnizaţia primită de angajaţi pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, precum şi orice alte sume de aceeaşi natură, pentru partea care depăşeşte de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice.

Venituri agricole

„În cazul în care arenda se plăteşte în natură, pentru determinarea bazei impozabile se vor avea în vedere preţurile medii ale produselor agricole, ultimele care au fost comunicate de către consiliul judeţean în raza teritorială a căruia se află terenul arendat. Modalitatea concretă de reţinere la sursă a impozitului se stabileşte prin acordul părţilor”, ne-a comunicat Ioan Mihaiu, directorul executiv al DGFP Bihor.

Veniturile din silvicultură şi piscicultură se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II «Venituri din activităţi independente», venitul net anual fiind determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă. Pentru anul 2013 declaraţia privind venitul estimat se depune în termen de 15 zile de la data publicării a acestei hotărâri în monitorul oficial.

„Veniturile din activităţi agricole cuprind veniturile obţinute, individual sau într-o formă de asociere, din cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole şi altele asemenea; creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală”, a explicat directorul executiv al DGFP Bihor. Veniturile obţinute din valorificarea produselor agricole în altă modalitate decât în stare naturală reprezintă venituri din activităţi independente şi se supun regulilor de impunere proprii categoriei respective. Veniturile din activităţi agricole pentru care nu au fost stabilite norme de venit sunt venituri impozabile şi se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II «Venituri din activităţi independente», venitul net anual fiind determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă. Veniturile din activităţi agricole pentru care sunt stabilite norme de venit sunt impozabile indiferent dacă se face sau nu dovada valorificării produselor. Modificarea structurii suprafeţelor destinate producţiei agricole vegetale/numărului de capete de animale/familiilor de albine, intervenite după data de 25 mai, nu conduce la ajustarea normelor de venit, respectiv a venitului anual impozabil. Contribuabilii care obţin doar venituri din activităţi agricole pentru care au fost stabilite norme de venit nu au obligaţii contabile. Plata impozitului anual stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectuează către bugetul de stat în două rate egale, astfel: 50% din impozit până la data de 25 octombrie inclusiv şi 50% din impozit până la data de 15 decembrie inclusiv.

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !