Modificările CF în privinţa impozitului pe venit

De la 1 ianuarie 2010, Codul Fiscal aduce o serie de modificări în privinţa impozitului pe venit.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor prezintă în continuare principalele modificări aduse de OUG nr. 109/2009 Codului Fiscal, ce vor intra în vigoare la 01.01.2010, pentru Titlul III – Impozit pe venit.

Modificări

„Pentru determinarea venitului net din activităţi independente, din venitul brut se scad cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării veniturilor, astfel cum rezultă din contabilitatea în partidă simplă condusă de entitatea autorizată”, a precizat Ioan Mihaiu, directorul coordonator al DGFP Bihor.

În cazul entităţilor autorizate, cheltuiala cu tichetele de vacanţă acordate salariaţilor reprezintă cheltuieli cu deductibilitate limitată. Pe de altă parte, pentru salariatul care primeşte tichetele de vacanţă în limita valorică prevăzută de legea privind tichetele de vacanţă, contravaloarea lor nu reprezintă venituri impozabile.
Cheltuielile cu dobânzile aferente împrumuturilor primite de entităţi autorizate de la persoane fizice şi/sau persoane juridice, altele decât instituţii de creditare cu titlu profesional, au deductibilitate limitată la nivelul dobânzii de referinţă a BNR.

Impozitul pe dividendele repartizate asociaţilor, acţionarilor, persoane fizice, neplătite până la data de 31 decembrie a anului în care sunt repartizate, sunt scadente la data de 25 ianuarie a anului următor celui în care a avut loc repartizarea.

Declararea, stabilirea impozitului pe veniturile realizate de persoane fizice, precum şi plata acestui impozit aferent anului 2009 se face în conformitate cu Codul fiscal în vigoare până la această dată. „Pentru veniturile realizate începând cu data de 01.01.2010, procedurile privind declararea veniturilor realizate şi plata impozitului pe veniturile realizate se va modifica, astfel încât, data de 25 mai a anului 2011 va fi primul termen la care se va depune declaraţia de impunere pentru veniturile realizate în anul 2010 şi această dată va reprezenta şi termen de plată pentru impozitul pe venit”, a declarat Ioan Mihaiu.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !