Modificările Codului Fiscal

Ioan Mihaiu
Ioan Mihaiu
Codul fiscal modificat va implementa directivele CE în privinţa reorganizării firmelor.

De la 1 ianuarie 2010, Codul fiscal va fi modificat. OUG nr.109/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, s-a publicat în M.Of. nr.689/13.10.2009, urmând ca aceste modificări şi completări să intre în vigoare de la 01.01.2010. „Necesitatea introducerii acestor modificări şi completări se regăseşte în implementarea unei directive a Consiliului Uniunii Europene în ceea ce priveşte operaţiunile de reorganizare ale firmelor (fuziunea, divizarea, cesionarea de active şi schimburile de acţiuni între societăţi din diferite state membre) care afectează impozitele directe, de asemenea, implementarea unor directive ale Consiliului Uniunii Europene în ceea ce priveşte tratamentul intracomunitar şi intern al unor operaţiuni economice din punctul de vedere al impozitelor indirecte”, ne-a declarat Ioan Mihaiu, directorul coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor.

Completări

În sensul celor expuse, Codul fiscal a fost completat pentru următoarele titluri: Titlul I – Dispoziţii generale; Titlul II – Impozit pe profit; Titlul III – Impozit pe venit; Titlul V – Impozit pe veniturile obţinute în România de nerezidenţi; Titlul VI – Taxa pe valoarea adăugată şi Titlul VI – Accize. „DGFP Bihor îşi propune să prezinte pentru fiecare titlu modificări şi completări aduse Codului fiscal, astfel încât un număr cât mai mare de contribuabili să fie informaţi asupra schimbărilor intervenite, permiţându-le astfel, luarea unor decizii economico-financiare utile activităţii desfăşurate”, a precizat Ioan Mihaiu.

Titlul I din Codul fiscal se referă la unele dispoziţii generale, ce se completează de la 01.01.2010 cu următoarele precizări: dividendele reprezintă o distribuţie în bani sau în natură, efectuată de o persoană juridică unui participant la persoana juridică, drept consecinţă a deţinerii unor titluri de participare la acea persoană juridică.

Se tratează drept dividend şi se impozitează:diferenţa plătită în plus de o persoană juridică peste preţul pieţei, pentru bunurile sau serviciile achiziţionate de la un participant la persoana juridică dar şi suma plătită de o persoană juridică pentru bunurile sau serviciile furnizate în favoarea unui acţionar/asociat al persoanei juridice, în scopul personal al acestuia.

În legătură cu sediile permanente din România, se face precizarea că perioadele de timp consumate pentru realizarea unor contracte conexe legate direct de primul contract (exemplu un şantier de construcţii) se adaugă la perioada consumată cu realizarea contractului de bază. Tranzacţiile efectuate cu un contribuabil inactiv nu sunt luate în considerare.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !