Moldoveni „recidivişti” la graniţă

Moldoveni „recidivişti” la graniţă
De la începutul anului, saptamânal politistii de frontiera bihoreni si nu numai depisteaza în zona de frontiera grupuri de cetateni moldoveni.

Acestia intentionaza sa iasa ilegal din tara pe fâsia verde. Moldovenii de peste Prut spun ca recurg la aceasta modalitate de a ajunge în Spatiul Schenghen împinsi de conditiile de viata de la ei din tara.


Odata prinsi, moldovenilor li se întocmesc dosare penale si, fiindca tentativa de trecere frauduloasa a fontierei nu este considerata a fi o infractiune de mare risc, cercetarea se face în stare de libertate.

Înapoi pe fâsie


Moldovenii nu se dau batuti si a doua zi îsi încearca din nou norocul prin alte puncte de trecere a frontierei sau chiar prin locul prin care au mai încercat sa iasa. „90% din cetatenii moldoveni prinsi încercând sa treaca fraudulos frontiera în Ungaria nu sunt la prima tentativa”, a precizat subcomisarul Mircea Chiorean, purtatorul de cuvânt al Directiei Politiei de Frontiera Oradea.


Aceasta situatie i-a determinat pe politistii de frontiera sa ia alte masuri: moldovenii sunt scosi din zona de responsabilitate, ba chiar predati autoritatilor moldovene, care le pot aplica interdictia de a mai intra pe teritoriul României de la un an la trei ani.

Situatie ambigua


Si procurorul Nicolae Creivean, din cadrul Parchetului de pe lânga Tribunalul Bihor, e de parere ca situatia actuala da bataie de cap autoritatilor: „Fiindca tentativa de trecere a frontierei se pedepseste cu maxim doi ani de închisoare, iar cercetarea în stare de detentie se aplica doar pentru infractiuni cu pedepse de peste patru ani de închisoare, moldovenii au ocazia sa îsi mai încerce norocul pâna când instanta judeca dosarul”.


Procurorul Creivean mai spune ca uneori, precum în cazul emigrantilor kurzi, judecatorii evita sa-i trimita înapoi în tara, fiindca aceasta ar însemna, practic, o condamnare la moarte.

Simona Drimbau