Moldovenii „fac cu ochiul” lohn-iştilor

Conform unui studiu întreprins la comanda oamenilor de afaceri italieni din Bihor, azi, în Moldova, fondul de salarii pe angajat este de 100-110 euro/luna. În Oradea, luni, acesta este de 350-400 euro/angajat/luna. Acesta este unul dintre motivele pentru care lohn-istii ne-ar putea parasi.

„Costurile sociale create prin disponibilizarea celor care lucreaza în lohn sunt atât de mari, încât nu ne putem permite sa fim nepasatori”, considera Octavian Dan, consultant la Asociatia Întreprinzatorilor Italieni din Bihor, UNIMPRESA.

Actualmente, în Bihor functioneaza 800 de firme cu capital italian, din care jumatate în sistem lohn. În scriptele Directiei de Statistica, 30.000 de bihoreni sunt angajati la firme care lucreaza în acest sistem.


Testeaza piata


În perspectiva integrarii, lohn-istii din Bihor si-au comandat studii pentru a testa piata internationala pentru a vedea unde conditiile desfasurarii activitatii lor sunt mai prietenoase. Moldova pare a fi destinatia spre care ar prefera sa se îndrepte aceasta categorie de întreprinzatori.

Costurile mult mai mici cu fortele de munca, dar si taxele si impozitele, îi determina pe lohn-isti sa migreze. „Oamenii de afaceri nu pot fi acuzati ca încearca sa-si salveze afacerea, într-un moment de criza la nivel mondial, fapt pentru care nu trebuie priviti ca adversari, fiindca sunt primii care pierd, spune Octavian Dan.

Autoritatile locale, asociatiile patronale, camerele de comert trebuie sa se implice în punerea la punct a unei strategii care sa creeze o alternativa”.

Bursasiu Veronica0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !