Moment de răscruce la FC Bihor

26Comentarii
Moment de răscruce la FC Bihor
ORADEA - FC Bihor a avut un tur bun. Pe ultimul loc după primele etape, echipa şi-a revenit şi a urcat etapă de etapă, graţie seriei de nouă meciuri fără înfrângere. A ajuns chiar să cocheteze cu locurile de pe podium, dar eşecurile cu Inter Piteşti şi Liberty au temperat gândul unei eventuale promovări visate de suporteri.

Nu e totul pierdut, pentru că cinci puncte faţă de locul doi nu e un ecart de neremontat în retur. Însă totul va depinde în retur de ce fonduri va beneficia clubul. Pentru a prezenta situaţia reală a clubului, conducerea şi antrenorii echipelor de seniori au participat la o conferinţă de presă în care s-a vorbit de trecut, prezent şi viitor. Ideea clară care se desprinde după această întâlnire e că FC Bihor nu poate să-şi propună performanţă fără o susţinere pe măsură.

Trecutul

Datoriile din trecut au afectat activitatea clubului, mai mereu fiind nevoie de plombe financiare. Un capitol care atârnă greu de gâtul clubului este TVA-ul neachitat în perioada 2003-2006, în sumă de 637.938 lei noi, dintre care 330.445 lei reprezintă penalităţi şi majorări. Mai există şi un sold pentru furnizori cifrat la 680.000 lei. Pentru perioada 2004-2006 valoarea impozitului pe salarii s-a ridicat la 470.000 lei, mai mult de jumătate din această sumă reprezentând penalităţi. „De când am venit la club am achitat 270.000 de lei din suma restantă, iar pentru aproape 150.000 lei am ajuns la o înţelegere cu jucătorii”, susţine Alexandru Toth. Nivelul contractelor jucătorilor s-a diminuat în ultimii doi ani de la 45.000 euro la 23.000 euro. „Datoriile s-au redus cu 50%, iar veniturile atrase au fost de 27 miliarde de lei vechi”, a mai spus Toth.

Prezentul

La data de 15 decembrie 2008, datoriile actuale ale FC Bihor se cifrează la suma de 1.562.571 lei noi. Deficitul ar putea scădea foarte mult dacă Consiliul Judeţean va aloca suma de 1.340.000 de lei. „Domul preşedinte Ţîrle şi consilierii judeţeni trebuie să înţeleagă că avem mare nevoie de aceşti bani, altfel vom avea probleme mari. Nu am ieşit în perioada campaniei electorale să ne plângem, ca să nu fim acuzaţi că facem jocurile vreunui partid. FC Bihor este al tuturor partidelor, al nostru, al tuturor. Dacă nu vom plăti salariile restante există riscul să pierdem jucătorii şi să se ducă totul de râpă. Avem precontracte semnate cu jucători care ar putea întări lotul, dar nu ştim ce le putem oferi”, susţine preşedintele FCB.

Viitorul

Planul de buget alcătuit de conducerea FC Bihor este creionat pe patru componente: FC Bihor, FC Bihor II, Centrul de copii şi juniori şi aparatul administrativ. Suma de care ar avea nevoie clubul în 2009 se ridică la 6.098.894 lei noi (aproximativ 1.467.000 euro), „un buget realist, care ne-ar da speranţe la un viitor mai bun al clubului”. Din această sumă, 4.340.935 lei ar reveni primei echipe. „Dacă vrem performanţă, nu se poate fără bani. În vară echipa nu a făcut cantonament şi am trăit din pregătirea de iarnă făcută împreună cu Sisi (antrenorul Gheorghe Silaghi – n.r.). Numeric suntem puţini. Cum apare o indisponibilitate, cum avem probleme. E clar că lotul trebuie întărit. Problema e că şi în vară, şi acum, jucătorii au plecat fără să fie cu banii la zi şi e greu să lucrezi cu fotbalişti nemulţumiţi”, opinează Vig. Fotbaliştii au restante salariile pe luna noiembrie şi prima de joc după victoria cu ACU Arad.

 

FC Bihor II, în pericol de desfiinţare

În funcţie de bugetul care va fi aprobat se va ştii dacă echipa FC Bihor II, care activează în Liga a III-a, îşi va continua activitatea şi în retur. „Bugetul este super auster. Practic noi am solicitat doar minimim, între care un cantonament de iarnă şi unul de vară de câte şapte zile fiecare. Primele de joc au fost tăiate, iar 70% din  bugetul rezervat echipei a doua se duce pe transport, barem şi taxe către FRF. Lumea trebuie să ştie că avem o formaţie foarte tânără cu o medie de vârstă de 18 ani, practic este ca o echipă din juniori născuţi în Oradea sau judeţul Bihor. Nu e uşor în Liga a III-a, dar trebuie să avem răbdare şi să oferim condiţii pentru că roadele se vor vedea deoarece echipa a doua este o anticameră pentru FC Bihor. Dacă nu vom reuşi, atunci mai bine îi lăsăm să plece unde sunt doriţi, dar ar fi mare păcat”, afirmă Gheorghe Silaghi, prezent la conferinţa de presă. Felia de buget rezervată pentru FC Bihor II în anul 2009 este de 535.768 lei.

 

„40 de euro de copil”

Şeful Centrului de Copii şi Juniori al FC Bihor, Ioan Naom, consideră că în ultima perioadă munca s-a văzut. „O echipă a devenit campioană, iar altele trei s-au clasat pe locul trei la nivel naţional, plus că şase-şapte jucători au ajuns în lotul primei echipe. Nu e lucru puţin. Bugetul poate fi considerat unul auster dacă ne gândim că revine circa 40 de euro pe cap de copil/lună. Dar suntem pe un drum bun, dacă ne gândim că în urmă cu ceva vreme ne antrenam pe zgură, iar acum avem teren sintetic şi un teren II pe care sperăm să putem intra în primăvară”, spune Naom. La ora actuală, Centrul FC Bihor are 250 de copii şi juniori.

 

BUGET FC BIHOR

Oradea – Pentru anul 2009 conducerea FC Bihor a creionat un buget total în sumă de 6.098.894 lei noi, bani care ar urma să fie atraşi de la Consiliul Local, Consiliul Judeţean, sponsorizări şi fonduri atrase. Bugetul este defalcat pe patru categorii:

 - echipa din liga a II-a: 4.340.935 lei (71% din buget)

– echipa din liga a III-a: 535.769 lei (9%)

– centrul de copii şi juniori: 606.774 lei (10%)

– aparatul administrativ: 615.416 lei (10%)

 

Teodor Biris26Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor