”Moment istoric pentru spitale”, spun medicii timisoreni

De Delia S. Barbu
Reactualizat la:
Vor fi alocati bani pentru ortopedie
Vor fi alocati bani pentru ortopedie
Din această primăvară vom avea un sistem integrat de finanțare a pacienților gravi. Vor fi bani pentru materiale necesare în ortopedie, precum tije și șuruburi. Pacienții vor alege medicina privată doar pentru confort. Declarațiile au fost făcute de coordonatorul Clinicii de terapie intensivă a Spitalului Județean Timișoara.

„Pentru spitalele importante din România, prin măsurile care s-au luat acum de Ministerul Sănătății, este un moment efectiv istoric, fără exagerare. În ceea ce privește specialitatea noastră, ATI, 53 de secții din țară vor primi o finanțare suplimentară de la bugetul de stat, de aproximativ 180 de milioane de lei anual. Sumele cred că vor fi repartizate în funcție de importanța secției, astfel că o secție de mărimea secției ATI a Spitalului Județean Timișoara va primi în jur de 15 milioane de lei.

Este istoric pentru că, dacă până acum pacienții gravi aveau un program și asigurată o finanțare extraordinară până la poarta spitalului și înăuntru erau finanțați total necorespunzător, ceea ce de multe ori putea compromite eforturile făcute până la spital, iată că România va avea începând din această primăvară, un sistem integrat de finanțare a îngrijirii pacienților gravi și cred că într-adevăr există șansa ca în acest domeniu sanitar, în care stăm atât de prost în Europa, să avem zona cea mai importantă, a urgențelor, foarte bine pusă la punct, exemplară pentru multe alte țări europene”, a declarat prof.dr. Dorel Săndesc, șeful Clinicii ATI a Spitalului Județean Timișoara. Conform acestuia, cei 15 milioane de lei vor fi folosiți efectiv pentru medicamente, materiale sanitare, consumabile, reactivi.

 

Bani pentru ortopedie

 

„Sunt lucruri pentru care ne-am zbătut atâția ani. Pentru că nu puteai să-i ceri unui om, în creierii nopții, du-te și cumpără aia că aș putea să-ți salvez viața. Eu salut deschiderea ministerului, pentru că programul noi l-am făcut, iar miniștrii Vasile Cepoi, Raed Arafat și Eugen Nicolaescu, toți trei la rând și împreună, au înțeles programul. Și cred că acest program va avea un impact în primul rând asupra oamenilor, pentru că nu este un program făcut pentru spital, ci pentru oamenii bolnavi”, a mai spus prof.dr. Dorel Săndesc. Pe lângă acest program, Ministerul Sănătății a anunțat că va crește, din acest an, și tariful pe caz dat de Casa de Asigurări, astfel Spitalul Județean Timișoara va avea asigurat încă un surplus financiar foarte important. „Sunt convins că aceste programe vor schimba radical condițiile de îngrijire a pacienților din spital. De asemenea, se vor acorda bani pentru traumatisme, pentru materiale de osteosinteză precum tije, șuruburi, și altele, pentru infarct, și pentru atacuri vasculare cerebrale, pentru medicamente speciale. Aceasta arată o focalizare importantă pe spitale, pe principalele cauze de mortalitate în țară și peste tot și trebuie să spunem că acestea sunt domenii pe care medicina privată nu le-a abordat deloc pentru că sunt cele mai grele, cele mai consumatoare de bani și, sigur, nu prezintă un interes din punct de vedere al profitului. Deci cred că arată responsabilitate acest program față de patologia grea, fără a ignora medicina privată. Programele din oncologie din spitalizări de zi private, pacienții dializați în unități private nu vor fi deloc afectați. Deci patologia serioasă va fi sprijinită de politicile ministerului, indiferent dacă este acordată în spitale publice sau private. Sigur că nu vor mai primi finanțare anumite sectoare de nișe unde pacientul se duce nu pentru excelență, ci pentru confort. România are cel mai sărac buget de sănătate din Europa. Jumătate din media europeană. Noi avem 4% din PIB,iar media e de 8% și sunt țări care au 14% din PIB. Atunci nu poți să dai bani pentru confort în privat, deci sunt total de acord cu aceste măsuri”, a adăugat profesorul timișorean.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !