Monitorizează alchimia drogurilor

Monitorizează alchimia drogurilor
SC Chimprod Oradea şi alţi producători sau intermediari de precursori de droguri, inclusiv farmaciile, trebuie să raporteze strict cantitatea şi destinaţia ei la Agenţia Naţională Antidrog prin intermediul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Bihor.Precursori 123

Noile reglementări legale grupează precursorii în trei categorii de risc. Printre cei mai cunoscuţi sunt acidul lisergic, care intră în compoziţia puternicului stupefiant LSD (inventat de nazişti în timpul războiului),

efedrina şi derivaţii ei (cunoscută şi în scandaluri sportive de dopaj), safrolul (folosit în sinteza pastilelor ecstasy) şi anhidrida acetică (strict necesară în procesul de transformare a opiumului în heroină).

„Conform OUG nr. 121/2006, întărită de Legea nr. 186/2007, operatorii cu precursori sunt rugaţi să efectueze raportarea aferentă anului 2007 până pe 15 februarie la CPECA Bihor. Detalii se pot afla la sediul nostru sau pe site-ul www.ana-gov.ro”, precizează Ilinca Şandor, coordonator al CPECA Bihor.

 

Antecedente Chimprod

SC Chimprod Oradea, unul din cei mai mari prelucrători de anhidridă acetică din ţară, a fost în repetate rânduri în atenţia ofiţerilor de la Combaterea Criminalităţii Organizate.

În ianuarie 2003, poliţiştii BCCO Oradea au anihilat o reţea de trei foşti angajaţi ai Chimprod, Florian P. (37 ani), Teodor G. (36 ani) şi Claudiu D. (30 ani), care sustrăseseră sistematic circa 2,5 tone de anhidridă acetică de la locul de muncă, depozitând-o într-un atelier mecanic din Oradea. Potrivit primelor cercetări, 0,8 tone au fost vândute unor traficanţi turci de heroină, în Bucureşti, cu 5.600 de dolari.

Pentru obţinerea unui kilogram de heroină sunt necesare circa 2,5 kg de anhidridă acetică.

 

Generalul „Heroină”

Dar cel mai mare scandal a izbucnit în 2001, când s-a aflat că zeci de tone de anhidridă acetică au fost achiziţionate de la SC Chimprod Oradea de către SC Sintofarm Bucureşti, firmă al cărei director economic era soţia generalului Toma Zaharia.

Dat fiind că din zecile de tone de anhidridă s-ar fi putut produce o cantitate gigantică de aspirină sau paracetamol, care nu a ajuns însă niciodată în farmacii, s-a bănuit că o mare parte din cantitate a fost deturnată către fabricanţii turci de heroină.

Tot prin Vama Oradea au mai fost introduse în ţară, în primăvara lui 2002, câteva tone de safrol şi piperonilcetonă, ambele folosite în sinteza ecstasy-ului, drog de mare risc. Însă o parte din substanţe nu au mai ajuns la firma importatoare, Chimprod, pierzându-li-se urma datorită intermediarilor.

 

Opiumul extras din mac şi anhidrida acetică (C4H6O3) sunt principalele ingrediente ale heroinei (foto)

 

Cristian Horgos0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !