Monografia botanică a Aradului

ARAD – „Flora şi vegetaţia judeţului Arad” reprezintă o monografie botanică apărută ca o sinteză a numeroase articole şi cărţi, publicate anterior de către autor, singur sau în colaborare.

Putem afirma, deci, că această lucrare are ca precedent o experienţă acumulată în timp şi se bazează pe multe deplasări în teren efectuate  de autor, care a combinat experienţa personală cu datele din literatură referitoare la acest subiect.

Cele 6 capitole ale lucrării sunt foarte bine echilibrate şi se desfăşoară pe 508 pagini, cuprinzând, într-o descriere şi analiză minuţioase, toate aspectele resurselor vegetale din judeţul Arad.

În primul capitol se face descrierea condiţiilor fizico-geografice, geologice, pedologice şi climatice din regiune, cu rol determinant în evoluţia covorului vegetal, fără să intre în amănunte nesemnificative pentru subiectul tratat.

Aprecierea ca „lucrare monografică” nu este gratuită, ea se bazează  pe faptul că autorul analizează 3 regnuri: Protoctista, Fungi şi Plantae.

Conspectul floristic cuprinde 1424 specii din care 539 specii de fungi, 178 specii de licheni, 229 specii de biofrite şi 1192 specii de cormofite cu 395 infrataxoni şi 71 specii hibride.

Distribuţia speciilor reflectă evident corelaţia dintre floră şi factorii fizico-geografici din judeţ, care se defăşoară de la zone joase de câmpie până la munţi de înălţime medie. Analiza globală a elementelor floristice formează baza pentru raionarea fitogeografică a regiunii, încadrată în subregiunea Eurosiberiană, provincia Central-europeană şi provincia Daco-ilirică.

Lista cu un număr de 63 de specii de plante vasculare rare, endemice şi pericliate este binevenită, pentru a intra în atenţia tuturor iubitorilor naturii în vederea ocrotirii şi protecţiei ca bunuri de patrimoniu.

Un capitol important îl reprezintă studiul privind vegetaţia judeţului Arad. O privire generală asupra stării actuale arată că pădurile ocupă în prezent 25% din suprafaţa judeţului, cifră sub media europeană, explicată prin întinderea mare a câmpiei dar şi prin  extinderea suprafeţelor agricole şi de pajişti, în detrimentul vegetaţiei forestiere.

Distribuţia vegetaţiei urmează geomorfologia zonei şi cuprinde 3 etaje: etajul planar, etajul colinar şi etajul montan, iar în cadrul fiecărui etaj diversificarea se produce datorită substratului geologic, solurilor, înclinaţiei şi expoziţiei versanţilor.

Un model pentru lucrări de sinteză

În judeţul Arad au fost identificate prin cercetări proprii şi pe bază de literatură un număr de 62 asociaţii vegetale care cuprind lichenocenoze, briocenoze şi cormocenoze.

Bibliografia, cu cele 261 de titluri, este bogată, majoritatea lucrărilor având legătură strânsă cu zona studiată. Ea constituie şi un mijloc de informare util pentru cei interesaţi de detalii privind covorul vegetal al judeţului.

Apreciez că prezenta monografie este foarte bine venită, rezolvă o  problemă regională cu privire la resursele vegetale şi poate fi un model pentru lucrări de sinteză şi pentru alte  judeţe din România.

Autorul acestei remarcabile monografii, publicată în prestigioasa editură a Academiei Române, este un distins profesor universitar şi un recunoscut om de ştiinţă, cu o bogată operă botanică, cu contribuţii deosebite în studiul  şi declararea unor rezervaţii ştiinţifice. În acelaşi timp, domnul prof. univ.dr. Aurel Ardelean este un mare sprijinitor al societăţilor şi revistelor din domeniul ştiinţelor naturale, o prezenţă activă şi deosebit de benefică la reuniuni ştiinţifice naţionale şi internaţionale de profil, un neîntrecut organizator al învăţământului universitar românesc; graţie domniei sale, alături de numeroasele opere proprii, publicate de unul singur sau în colaborare, numeroase  lucrări din domeniul biologiei vegetale şi nu numai, au văzut lumina tiparului, îmbogăţind astfel patrimoniul biologiei româneşti.

Schema de sindinamică a vegetaţiei

În urnma cercetărilor au fost stabilite 3 serii succesionale:

• o hidroserie autogenă, secundar antropogenă;

• o xeroserie autogenă, parţial alogenă;

• o serie antropogenă, bine reprezentată pe culmi şi versanţi deluroşi.

Vasile Filip0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase