Monoxidul de carbon face zeci de victime în sezonul rece. Feriți-vă!

De Otilia Șandor
Monoxidul de carbon face zeci de victime în sezonul rece. Feriți-vă!
© FOTO: Delgaz Grid
Se trag semnale de alarmă pentru evitarea tragediilor prin intoxicații cu monoxid de carbon, de la coșuri de fum obturate sau defecte.

Delgaz a transmis, printr-un comunicat de presă că la nivel național, în primele nouă luni, 137 de persoane au decedat în incendii de locuințe, majoritatea acestora find provocate de coșurile de fum necurățate, instalațiile electrice defecte/improvizate, respectiv mijloacele de încălzire defecte.

„Numai în zona deservită de compania Delgaz Grid (care acoperă 20 de județe din jumătatea de nord a țării), un număr de 18 persoane au căzut victime intoxicației cu monoxid de carbon, iar nouă dintre acestea au murit asfixiate în perioada ianuarie/septembrie 2019. Cea mai mare parte a victimelor sunt persoane adulte de peste 50 de ani și provin din mediul urban”.

Reprezentanții Delgaz zic că intoxicațiile cu monoxid de carbon au fost generate de gazele arse (rezultate de la mijloacele de încălzire) care nu au fost evacuate sau au fost evacuate insuficient, din cauza defectelor de la coșurile de fum. Alte două cazuri au avut la origine centrale termice defecte, iar în alt caz, folosirea aragazului pentru încălzirea locuinței.

Tot la nivel național, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (I.G.S.U.), în primele nouă luni ale anului, au fost înregistrate 422 de victime ale incendiilor de locuințe, dintre care 137 de persoane au decedat. Potrivit datelor IGSU, în primele nouă luni ale anului în curs, incendiile de locuințe au înregistrat o creștere cu aproape 18% față de perioada similară a anului trecut. Majoritatea incidentelor au fost generate de coșuri de fum defecte sau necurățate, de instalații electrice defecte/improvizate și de mijloace de încălzire defecte.

Simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon depind de durata expunerii şi de concentraţia monoxidului de carbon şi se manifestă prin greaţă, ameţeli şi dureri de cap şi de aceea, primele măsuri ce trebuie luate sunt scoaterea victimelor la aer curat şi contactarea serviciului medical de urgenţă.

Totuși, deși incidența cazurilor de intoxicații cu monoxid de carbon înregistrate în aria de activitate Delgaz Grid a scăzut cu aproape 38% în primele nouă luni din 2019, iar numărul victimelor cu 43%, se înregistrează o creștere a deceselor cu 28%, față de perioada similară a anului trecut.

Campanii cu IGSU

În cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranță”, încheiat în 2012 între I.G.S.U., E.ON România și Delgaz Grid, au fost derulate mai multe campanii comune de informare şi conştientizare a cetăţenilor privind riscurile la care se expun în cazul utilizării necorespunzătoare a energiei.
Alte campanii comune derulate cu pompierii sunt: “F.O.C – Flăcările Omoară Copii”, “R.I.S.C. – Renunţă! Improvizaţiile sunt Catastrofale!”, „R.I.S.C. – Siguranţa NU e un joc de noroc!”,

În 2015, E.ON România s-a alăturat campaniei „Nu tremur la cutremur”, iniţiată de Ministerul Afacerilor Interne şi derulată la nivel naţional prin I.G.S.U. În 2016, pornind de la necesitatea reducerii numărul de victime şi a pagubelor materiale, cele două părţi au iniţiat, sub egida R.I.S.C., campania de informare preventivă a populaţiei cu sloganul „Mai bine previi, decât să nu fii!”, pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuinţa proprie.

Campaniile R.I.S.C. „Mai bine previi, decât să nu fii!” şi „Siguranţa nu e un joc de noroc!” au continuat în anul 2017 și 2018, mesajele principale fiind curăţarea coşurilor de fum cu firme specializate/coşari specializaţi, respectiv prevenirea evenimentelor generate de scăpările de gaze, inclusiv prin montarea detectoarelor de incendiu și de gaz în locuinţa proprie.

Măsuri de protecție

Pentru a evita intoxicațiile cu monoxid de carbon și specialiștii de la Delgaz dau aceleași sfaturi ca pompierii:

-în blocuri de locuințe trebuie să ne asigurăm că apartamentele au orificiile de evacuare a gazelor arse spre exterior şi să verificăm dacă canalul de evacuare a gazelor arse nu este obturat, iar în cazul în care observăm probleme, să le remediem cu specialişti autorizaţi.

-la case trebuie să verificăm coşurile de fum şi hornurile care trebuie curăţate de cel cel puţin două ori pe an, recomandat o dată înainte de începerea sezonului rece, numai cu persoane autorizate. Totodată, trebuie să verificăm şi îmbinările între sursele de încălzire şi coşurile de evacuare, deseori fiind necesară refacerea acestor îmbinări dacă sunt afumate. Nu mai puţin importante sunt garniturile de etanşare de la focare, care trebuie schimbate periodic, deoarece trebuie să reziste la temperaturi ridicate.

-aragazul trebuie supravegheat când preparăm hrana, existând riscul ca focul să se stingă, provocând în acest fel acumulări de gaze. Aragazurile nu -trebuie utilizate pentru încălzirea locuinţei.

-să nu lăsăm copiii nesupravegheați în încăperi în care sunt mijloace de încălzire în funcțiune.

-să avem în locuinţe montate detectoare de monoxid de carbon, precum și detectoare de incendiu care emit semnale sonore şi ne avertizează cu privire la eventuale riscuri sau care chiar elimină pericolul (cum sunt, de pildă, detectoarele de gaze naturale cu electrovalvă)0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !