Monument industrial în Centrul Civic

30Comentarii
Monument industrial în Centrul Civic
Societatea locală de transport în comun, OTL SA cere, marti, aleşilor locali acordul pentru amplasarea în Centrul Civic a unei locomotive Siemens cu o vechime care face din ea un monument industrial cu valoare de simbol pentru oraş.

„Am dori să o expunem în locaţia dintre Parcul 1 Decembrie şi sensul giratoriu din Centrul Civic. Locomotiva Siemens este fabricată în 1905 şi ar avea acolo locul cel mai potrivit”, consideră Csuzi Istvan, directorul OTL SA. Un motiv ar fi şi că sunt prea puţini orădenii care trec pragul OTL cu ocazia zilelor porţilor deschise.

De la începutul secolului

Povestea vieţii locomotivei construită la Katharinahutte la Rohrbach/St Ingbert cu nr. 33 aflată deocamdată în curtea depoului OTL datează de la începutul secolului.

„A venit în Oradea din 1906 şi de atunci până în 1994 când a ieşit din uz, a transportat marfă de la o uzină la alta sau de la gară, în zona industrială, pe atunci, Velenţa”, poveşte Ioan Mureşan, adjunct la Depoul OTL.

Din 1994 şi până în 2009, vechiul utilaj a fost tras pe dreapta într-un spaţiu din zona actualului garaj al OTL, expus capriciilor tuturor anotimpurilor. „În 2009 am readus-o în curtea depoului, acolo unde ar fi trebuit să vină de la bun început”, spune Mureşan. În martie anul trecut a început reabilitarea. „A fost mai mult un fel de face-lifting pentru că atât s-a putut face din cauza lipsei de piese”, spune Mureşan.

După patru luni de muncă, bazându-se pe ilustraţii ale unor locomotove similare din Germania, cei de la OTL au reuşit să termine reabilitarea locomotivei pe ziua transportatorului urban, sărbătorită în ultima vineri din iulie 2009.

80% original

I-a fost recondiţionat şasiul şi caroseria dar instalaţia electrică, motorul şi partea de acţionare n-a mai putut fi refăcută. În restaurarea locomotivei de marfă s-a încercat păstrarea cât mai multor detalii cu care a venit la Oradea. Clopotul acţionat manual, care servea de claxon în vremea de glorie a utilajului, este cel original. „Cam 80% din ce se vede sunt piese originale”, precizează angajatul societăţii de transport.

Dacă aleşii locali sunt de acord cu propunerea directorului Csuzi Istvan, „bătrânica” va decora triunghiul de la intersecţia liniilor de tramvai din Centrul Civic. O rugăminte către orădeni: arătaţi-i respectul cuvenit vârstei şi importanţei. Nu sunt multe lucruri în Oradea, în afara clădirilor, care să fi supravieţuit 100 de ani…

Cristina Ghilea30Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor