Monumentele oradene strânse-n carte

Initiat în anul 2001, proiectul autorilor Mariana Cristina Ignat si Miron Ignat de a aduna între paginile unei carti toate monumentele oradene s-a concretizat recent în volumul intitulat „Monumente, busturi si placi comemorative oradene”, aparut la Imprimeria de Vest, cu sustinerea Consiliului Local si a Primariei Oradea.

Lucrarea cuprinde, în cele 378 de pagini, toate lucrarile de arta ale urbei de pe malurile Crisului, cu exceptia unor placi comemorative exterioare descrise într-o alta lucrare de catre directorul Bibliotecii Judetene „Gheorghe Sincai”, Constantin Malinas. Întreaga carte este structurata de autori în trei capitole extinse, fiecare cu subdiviziunile aferente.

Dedicata tinerilor

Partea introductiva a fost dedicata unei treceri subtile prin istoria artei sculpturale, a primelor demersuri, si atingerea apogeului în perioada marilor titani ai sculpturii din perioada renascentista si pâna în secolul XX. Exista, de asemenea, o trecere în revista a sculptorilor oradeni, din 1900 pâna în prezent, care au avut o contributie însemnata la ceea ce înseamna arta sculpturala româneasca.

Aducerea acestor monumente între pagini a monumentelor, a statuilor si a ansamblurilor statuare, dar si a placilor comemorative studiate de autori, se constituie într-o carte de vizita a Oradiei. „Abordarea acestei lucrari a fost motivata de necesitatea cunoasterii, în special de catre tineri, a operelor de arta vizuala care înfrumuseteaza si înnobileaza orasul”, declara autorii.

Laura Voicu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !