„Morala Satului”, la Holod

„Morala Satului”, la Holod
HOLOD – Poştaşi, poliţişti, mirese false, „moime”, popi, draci, femei bârfitoare şi muieri uşuratice au defilat duminică pe uliţa principală a comunei Holod.

Este vorba despre actorii trupelor care, după această paradă, au participat la cea de-a XII-a ediţie a Festivalului de Teatru Nescris intitulat „Morala Satului”, organizat în acest an în comuna bihoreană în care a văzut lumina zilei cărturarul Iosif Vulcan, la exact 100 de ani de la trecerea acestuia la cele veşnice.
Organizată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Bihor, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Primăria şi Consiliul Local Holod, precum şi Fundaţia Culturală „Iosif Vulcan”, manifestarea din acest an a adus pe scena Căminului Cultural din comună şapte trupe de actori amatori. Alături de cele şase trupe din aşezări bihorene (Bălnaca, Borod, Bratca, Chişcău, Şuncuiuş, Tilecuş), o plăcută surpriză a fost participarea oaspeţilor din comuna Macea (judeţul Arad), localitate cu o impresionantă tradiţie în domeniul teatrului popular, având în vedere că arădenii găzduiesc chiar un festival internaţional de gen.

În hohote de râs
Directorul adjunct al DJCCPC, Crăciun Parasca, a fost cel care a făcut oficiile de gazdă şi i-a prezentat unui public care a umplut până la refuz sala de spectacole a căminului cultural pe protagoniştii evenimentului. Piesele, bazate pe întâmplări şi preocupări ale lumii satului contemporan, de la moravuri îndoielnice şi până la chestiuni de integrare, s-au bucurat de un succes enorm la public. Hohotele de râs ale holodenilor, care fie se regăseau în anumite personaje, fie sesizau umorul situaţiilor, nu au contenit pe tot parcursul reprezentaţiilor. Rămâne de văzut dacă succesul acestui demers cultural îi va impresiona pe spectatorii de duminică să reînfiinţeze trupa de teatru nescris din Holod, aşa cum îşi dorea în discursul său inaugural Crăciun Parasca.

Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !