Mormantul: adevar sau mistificare?

Reactualizat la:
Pentru a raspunde intrebarilor cu privire la enigmaticele ramasite pamantesti ale lui Iisus Hristos si ale Mariei Magdalena care ar fi fost gasite in doua sarcofage din calcar intr-o necropola datand de la inceputul erei noastre descoperita intr-o suburbie a Ierusalimului, realizatorii unui nou documentar despre acest foarte controversat subiect au apelat chiar si la instrumentele oferite de calculul statistic.

Din cauza faptului ca numele biblice erau foarte raspandite in Israelul secolului I, realizatorii acestui nou documentar au apelat la statisticieni pentru a calcula probabilitatea ca membrii unei alte familii din Ierusalimul acelei perioade sa aiba exact aceleasi nume ca cele descoperite inscriptionate pe sarcofage si consemnate in Noul Testament.

Statistic vorbind, exista o probabilitate variind intre 1 la 100 si 1 la 1.000 sa mai existe o familie evreiasca in Ierusalim in aceasi perioada de timp ai carei membri sa poarte exact aceleasi nume a comentat Andrey Feuerverger, profesor de matematica la Universitatea din Toronto.

Totusi toti teologii si o parte a arheologilor nu se lasa convinsi de aceste numere. Astfel, pentru profesorul Amos Kloner, “nu exista nici o dovada stiintifica” prin care sa se demonstreze ca ar fi vorba de mormantul lui Iisus si al familiei sale.

Este un mormant evreiesc din primul secol dupa Hristos. Numele vizibile pe sase dintre sicrie sunt foarte interesante pentru ca amintesc de cele ale principalelor personaje din Noul Testament. Insa, in pofida asemanarii, cine spune ca Maria este Magdalena si ca Iuda este fiul lui Iisus? Asta nu se poate dovedi. Sunt nume foarte populare si comune in aceasta perioada, a explicat Kloner.

Serviciul israelian pentru antichitati a refuzat orice comentariu. In 1996, unul dintre purtatorii sai de cuvant a estimat insa ca probabilitatea ca acele oase sa apartina familiei lui Iisus este “aproape de zero”.

Realizatorii controversatului documentar ‘’The Lost Tomb of Jesus’’ ce va fi difuzat pe postul de televiziune Discovery incepand cu data de 4 martie au prezentat publicului luni doua dintre cele 10 sarcofage descoperite in mormant.

Conform ipotezei formulate de acestia, 10 sarcofage sau osuare datand din secolul I ce au fost descoperite in 1980 ar fi continut ramasitele pamantesti ale lui Iisus si ale familiei sale. Unul din aceste osuare poarta inscriptia ‘’Iuda, fiul lui Iisus’’, parand sa sustina controversata idee din ce in ce mai vehiculata ca Iisus ar fi avut o sotie si un fiu.

Aceste ipoteze in cazul in care vor fi demonstrate stiintific au un potential exploziv pentru unul din perceptele de baza ale crestinismului ce sustine ca Iisus a inviat si s-a inaltat apoi fizic la ceruri.

Un grup de oameni de stiinta s-a alaturat echipei de realizatori ai documentarului in conferinta de presa sustinuta luni la Biblioteca Publica din New York. Unul dintre acestia, James Tabor, expert in studii religioase la University of North Carolina at Charlotte, a sustinut ca desi interpretarile literale ale continutului Noului Testament sustin ca Iisus a inviat fizic din morti, ‘’se poate argumenta cel putin al fel de bine ca reinvierea constituie de fapt o experienta spirituala, trupul lui Iisus ramanand in mormantul sau’’.

Conform realizatorilor documentarului produs de celebrul regizor James Cameron (‘’Titanic’’) aceasta descoperire ofera suficiente argumente pentru a se incerca analizarea sa detaliata. Documentarul a fost regizat de canadianul Simcha Jacobovici si a fost realizat in colaborare cu arheologul Charles Pellegrino.

Simcha Jacobovici sustine ca numele inscriptionat pe unul dintre osuare si anume ‘’Mariamene’’, constituie o dovada importanta a faptului ca acest mormant ar fi apartinut familiei lui Iisus pentru ca in primele texte crestine Mariamene este numele folosit pentru Maria Magdalena care dupa unele evanghelii gnostice (respinse de dogma crestina drept eretice) ar fi fost cel mai de seama apostol al lui Iisus si sotia acestuia.

Pe unul dintre osuare este inscriptionat in limba aramaica mesajul ‘’Yeshua bar Yosef’’ sau ‘’Iisus fiul lui Iosif’’. Pe un al doilea sarcofag se poate citi in iudaică inscriptia ‘’Maria’’. Un al treilea poarta inscriptia iudaica ‘’Matia’’ sau ‘’Matei’’. Al patrulea sarcofag poarta inscriptia ‘’Yose’’ o contragere a numelui ‘’Yosef’’ sau ‘’Iosif’’. Cel de-al cincilea poarta inscriptia in greaca ‘’Mariamene e Mara’’ ce se traduce prin ‘’Maria stapana’’ sau ‘’Maria invatatoarea’’. Inscriptia de pe cel de-al saselea osuar este in limba aramaica: ‘’Yehuda bar Yeshua’’ sau ‘’Iuda fiul lui Iisus’’.

Dintre cele 900 de morminte din aceeasi epoca descoperite pe o raza de patru kilometri in vechiul Ierusalim, numele Iisus sau Yeshu a fost gasit de 71 de ori, iar cel de ‘’Iisus fiul lui Iosif’’ a fost gasit de asemenea, insa niciodată nu a fost descoperit un singur mormant in care sa existe atatea sarcofage sau osuare la un loc ale unor oameni cu nume identice cu cele ale personajelor biblice…

Osuarele prezentate in conferinta de presa de la New York si cele care apar in documentar nu contin ramasite pamantesti, aceste oase fiind reinhumate conform unei practici standard in cazul descoperirilor arheologice ce contin ramasite umane pe teritoriul Israelului.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !